NERV: Rizikový kapitál a burza nepomáhají, jak by mohly

Zlepšit finanční gramotnost Čechů, a to už i těch nejmenších, privatizovat některé menšinové státní podíly ve firmách, pokusit se vytvořit burzu pro malé a střední podniky nebo zrušit danění dividend. To jsou některé závěry analýzy Národní ekonomické rady vlády v oblasti tuzemského finančního trhu, které mají podpořit konkurenceschopnost celé české ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

„Poslední analýza se zabývala zkoumáním role bank, finančního sektoru a takzvaného rozvojovému kapitálu, kterému se někdy říká rizikový kapitál, na konkurenceschopnost české ekonomiky,“ popsal záměr zkoumání člen NERVu a zároveň analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník v poledních Ozvěnách dne

„Dospěli jsme k závěrům velmi povzbudivým například tím, že české banky jsou nejen velmi ziskové, dokonce bych řekl v poměru nejziskovější v celé Evropě a současně jsou velmi zdravé,“ vypíchl. „Na druhou stranu velmi negativním zjištěním bylo, že v České republice obecně není úplně efektivně alokován kapitál. Dominantní roli hrají banky, ale nebankovní instituce, či role burzy jsou v porovnání se zeměmi, které určují cestu konkurenceschopnosti, zanedbatelné,“ upozornil naopak na možné rezervy českého finančního trhu.

Podle NERVu neposkytují banky dostatečně peníze podnikům. Hlavně úvěry pro malé firmy jsou drahé a banky jsou nedůvěřivé. Rysem bank je konzervatismus.

Základním navrhovaným opatřením vlády by měla být snaha zlepšit finanční gramotnost Čechů. „Chceme vyvolat pocit, že už od věku malých dětí, budou mít odpovědnost za finance,“ říká Zahradník.

NERV dále vládě doporučuje privatizaci státních podílů v některých firmách přes burzu. „To by také bylo účinným protikorupčním opatřením,“ myslí si další člen NERVu a šéf rady pro konkurenceschopnost Michal Mejstřík.

Ekonomickým expertům by se také líbilo založení úplně nového trhu pro malé a střední podniky. „Inspirovali jsme se Polskem, některé menší firmy v České republice dávají přednost polské burze před českou,“ upozornil Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Workshop NERVu sledovala reportérka Radiožurnálu Jitka Hanžlová

V neposlední řadě pak NERV ministrům navrhuje zrušit danění dividend. Daň z dividend představuje v podstatě dvojí zdanění, zisk podniku je zdaněn nejprve daní z příjmu právnických osob, až poté je část rozdělena akcionářům prostřednictvím dividend. Navíc je dnes možné uplatnit řadu daňových výjimek. Znevýhodněni jsou drobní investoři. Zrušení daně by mělo vést ke zprůhlednění celého prostředí. Zahraniční firmy ale vyvádějí své dividendy, aby se vyhnuly právě zdanění u nás. Zrušení daně by podle NERVu přivedlo více zahraničních investorů a podniky by měly lepší přístup k penězům.

NERV smysl neztratil, shodují se jeho členové

V poslední době se hodně diskutuje potřeba NERVu a úspěšnost prosazování některých jeho navrhovaných opatření. „V tom jsem trpělivý a pochybnosti nemám,“ říká Zahradník. „Doporučení se nemusejí všechna implementovat hned, ale je dobré dát je na papír a medializovat. Pokud se jejich uplatnění neuskuteční příští měsíc, exekutiva po nich sáhne v nějakém delším období,“ nepochybuje.

S ohlasy na práci nervu je spokojen i Mejstřík. Ne všechny návrhy rady odborníků mohou být prý vyslyšeny okamžitě, a to platí pro finanční trhy dvojnásob.

Jitka Hanžlová, Tomáš Pavlíček, Veronika Sedláčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme