Nezaměstnanost v lednu stoupla na 9,2 procenta

V lednu přibylo v České republice sedmnáct a půl tisíce lidí, kteří hledají práci. Nezaměstnanost se tak zvýšila na 9,2 desetiny procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle ekonomů ale není lednový nárůst nic neobvyklého, protože řadě lidí končí smlouvy na dobu určitou a také ubývá sezónních prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Celkem úřady práce v lednu evidovaly v lednu 531.235 nezaměstnaných. Práci hledalo 498.630 lidí, kteří mohli do zaměstnání okamžitě nastoupit.

Ve srovnání s loňským lednem 30.427 nezaměstnaných ubylo. Uchazečů, kterým nic nebránilo v nástupu do práce, bylo meziročně méně o 28.419.

Nejhorší situace je tradičně na Mostecku, kde nezaměstnanost dosahuje 21,3 procenta, a v oblasti Karviné s téměř 19procentní nezaměstnaností. Naopak nejsnazší je najít práci v Praze a okolí, kde se pohybuje míra nezaměstnanosti kolem tří procent.

Ekonomové lednový nárůst nezaměstnaných očekávali. V zimě totiž tradičně pracovních příležitostí ubývá, především ve stavebnictví a zemědělství. Podle analytika ČSOB Petra Dufka se ale situace na našem trhu práce dlouhodobě zlepšuje a v dalších měsících by měla nezaměstnanost s růstem ekonomiky začít zase klesat.

"Samozřejmě by bylo lepší, kdyby míra nezaměstnanosti byla podstatně nižší, nicméně základní trend poklesu nezaměstnanosti pokračuje, a to je pozitivní. Navíc můžeme očekávat, že i ekonomický růst bude v letošním roce vysoký, někde nad čtyřmi procenty, takže pozitivní vývoj na trhu práce můžeme čekat i letos," uvedl Dufek.

Míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v Česku v prosinci stejně jako v listopadu 7,8 procenta. Průměr Evropské unie byl 8,4 procenta. Vyšší nezaměstnanost než v Česku měly například Francie, Řecko, Polsko a Slovensko. Nižší byla třeba v Irsku, Dánsku, Maďarsku, Litvě, Švédsku a Itálii.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme