Nic překvapivého, hodnotí Obamovu zprávu ekonom

Snížit nezaměstnanost a zvýšit konkurenceschopnost Spojených států na mezinárodních trzích. Právě to se má stát cílem administrativy Baracka Obamy ve druhé polovině jejího funkčního období. Prezident to řekl ve včerejší už tradičně ostře sledované Zprávě o stavu unie. Jak dodal, rostoucí zadlužení země se vláda pokusí řešit i částečným zmražením vládních výdajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama přednáší zprávu o stavu unie

Barack Obama přednáší zprávu o stavu unie | Zdroj: ČTK

Ekonom GE Money Bank Petr Gapko hodnotí Obamovu zprávu jako hodně obecnou. „V projevu nedošlo k žádnému překvapivému prohlášení, takže nějaké přesnější odhady, jak zmíněná opatření budou mít dopad na americkou ekonomiku, jsou nemožné. Reakce trhů budou velmi omezené,“ uvedl Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu amerického prezidenta o stavu unie okomentoval ve Světě o deváté ekonom Petr Gapko

Asi nejzajímavějším bodem, který prezident Obama zmínil, jsou změny korporátních daní. Na jedné straně má dojít ke snížení daní, na té druhé k seškrtání daňových odpustků.

Podle Gapka tento krok firmám určitě uleví, poukázal ale na to, že zatím nejsou známé dopady do veřejných financí Spojených států.

„Můžeme se tak pouze dohadovat, jak toto opatření bude financováno. Na druhou stranu rušení daňových úlev a výjimek je pouze zjednodušování daňového systému, takže by mělo být méně prostoru pro obcházení zákonů. Právě jednoduchý daňový systém by umožnil i snížení výdajů na daňovou správu, takže je to určitě krok správným směrem,“ podotkl ekonom.

Kromě nutných škrtů Obama zdůraznil také potřebu státních investic, například do inovací a výzkumu. Ty jsou podle Gapka nutné k udržení konkurenceschopnosti. USA jsou totiž v oblasti inovací světovým lídrem, v posledních letech jim ale šlapou na paty země jako Čína.

„Dá se tedy říct, že vláda bude nadále podporovat ekonomiku, ale pouze ty části, které jsou schopné přinést nové technologie, a tím zvýšit efektivitu a konkurenceschopnost,“ řekl Gapko.

Konkrétní opatření chybí

Ve zprávě z jeho pohledu chybí některá další konkrétní opatření, například jak financovat reformu školství či jak postupovat pro nelegálním imigrantům.

„Také rozpočtová opatření na straně výdajů se mi jeví jako trochu slabá, hlavně pokud je srovnáme s tím, co se děje v různých evropských ekonomikách,“ doplnil ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Obama se posunul do politického středu

Investiční bankéř Ondřej Jonáš si všiml, že Barack Obama se obsahem své úterní zprávy o stavu unie posunul víc do politického středu. Jeho demokraté ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů a republikáni mají větší vliv i v Senátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investiční bankéř Ondřej Jonáš hodnotil Obamův projev v poledních Ozvěnách dne

„Má jasnou vizi, jak se změnila politická situace s tím, že demokraté přišli o Kongres, a tím, že první dva roky jeho vládnutí se profilovaly nikoliv na ekonomické otázky, ale spíše na otázky zdravotního systému a jiné, které pro demokraty byly velice důležité,“ míní Jonáš.

Zpráva podle něj v některých momentech připomínala projevy bývalého prezidenta Billa Clintona, který se ocitl v podobné situaci. „Prezident Obama se snaží se o hledání politického středu, z kterého příští dva roky připravovat svou kampaň do druhého období. Vnímám jeho projev jako projev trenéra vůči svému mužstvu, které se snaží povzbudit,“ dodal Jonáš.

Obama už podle něj ukázal, že je schopný najít s republikány najít kompromis, když před Vánoci prodloužil daňový režim nastolený svým předchůdcem George Bushem.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme