NKÚ kritizovalo ministerstva za hospodaření s penězi

Ministerstvo financí se brání obvinění Nejvyššího kontrolního úřadu, že špatně hospodařilo s penězi státu. Konkrétně s 26 milióny korun určenými na předloňské zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Chyby našlo NKÚ i v hospodaření Ministerstva životního prostředí a vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha | Foto: Jan Rosenauer

Podle prezidenta NKÚ Lubomíra Voleníka vznikly hlavní problémy už při rekonstrukci Kongresového centra a během zasedání se měl ztratit majetek za více než 3 milióny korun. Tomu se ale podle mluvčí Ministertsva financí Jany Vargová zabránit nedalo. "Jednou z podmínek při organizaci jednání Meznárodního měnového fondu a Světové banky byla nutnost zpřístupnit prostory pro delegáty 24 hodin denně, a proto jednotlivé místnosti nesměly být uzamčeny. Z uvedeného vyplývá, že se ztrátám nedalo zabránit. Pokud by měla být zajištěna bezpečnostní služba ve větším rozsahu, náklady by značně převýšily 3 a půl miliónu korun, což je suma, kterou NKÚ Ministerstvu financí vytýká jako sumu za ztracené věci."

Státní peníze určené na ochranu životního prostředí zřejmě rozkrádají podvodníci. Kužvartovo ministerstvo totiž rozděluje finance prostřednictvím odborných organizací. Jejich hospodaření ale už nikdo nekontroluje. Zjistili to inspektoři z Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle prezidenta NKÚ Lubomíra Volejníka tím Státní fond životního prostředí zřejmě způsobil miliónové škody. "Dokonce z hlediska Evropské unie nás oslovily, abychom udělaly maximum pro to, abychom zamezily různým podvodům, které vznikají nejenom v souvilsoti s poskytováním prostředí z Evropské unie, ale i obecně pokud jde o ekonomickou kriminalitu v Český republice."

Ministerstvo životního prostředí ale tato tvrdá obvinění prostřednictvím své mluvčí Rity Gabrielové odmítá. "Závěry NKÚ nemají naprosto charakter zjištění, že by došlo k neoprávněnému čerpání finančních prostředků ze státního rozpočtu. Jsou tady pouze zjištěny některé nedostatky, a to ve třech oblastech."

Téměř půlmiliardové škody způsobilo Ministerstvo vnitra některými svými rozhodnutími. Při změnách ve veřejné správě, jejichž garantem je právě vnitro, došlo ke zbytečnému plýtvání státních peněz. Podle prezidenta NKÚ vznikly hrubé nedostatky nejen při pořizování a rekonstrukci krajských sídel, ale i v činnosti ústředních orgánů Ministerstva vnitra a resortu financí. "Skoro půl miliardy tam bylo problémových. Neříkám, že to byly všechny prostředky, které by šly někam do komína, ale přinejmenším tam byly dost vážné nedostatky."

Nejvyšší kontrolní úřad letos plánuje také zabývat se hospodařením Ministerstva dopravy s prostředky na rozvoj dopravních sítí a investicemi do budování a obnovy pozemních komunikací. Úřad také prověří využití dotací státu na osobní železniční dopravu. Kontroly NKÚ budou navazovat na loňskou prověrku hospodaření. Ta zjistila, že kvůli špatnému postupu Ministerstva dopravy při rozdělování financí vykazovala téměř čtvrtina silnic v minulých letech poruchy, které se dají odstranit pouze nákladnou opravou nebo rekonstrukcí.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme