O případném zavření české banky by mohl v budoucnu místo Prahy rozhodovat Brusel

V případě problémů české banky by o jejím osudu mohl rozhodovat Brusel a ne Praha. Na příkaz Bruselu by tak v případě krachu banka musela ukončit svojí činnost nebo by ji například převzala jiná banka. Obsahuje to návrh na řešení problémů bank v eurozóně, který předložila Evropská komise. Nový systém je součástí projektu takzvané bankovní unie. Česko i další země s vlastní měnou se k němu můžou dobrovolně přidat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Je to velká výzva, na kterou musíme dát odvážnou odpověď,“ řekl eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn. Podle něj je návrh nutný pro budoucí fungování eurozóny.

Problémy bank totiž stáhly do dluhové propasti země jako Irsko nebo Španělsko. Bez společného evropského postupu prý můžou podobné krize přijít i v budoucnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešní návrhy Evropské komise ke společné bankovní unii rozebral bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

„Z finanční krize jsme se poučili,“ řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Krach banky tak mají do budoucna pokrýt peníze z fondu, do kterého budou přispívat všechny ostatní banky poměrnou částkou ze svých aktiv a pasiv.

O tom, jak naložit s problematickou bankou, by rozhodla Evropská komise na základě doporučení nově vytvořeného úřadu, ve kterém by seděl i český zástupce. Na problémy bankovního sektoru by tak už neměli doplácet daňoví poplatníci. Až v případě, že by peníze nestačily, by měli banky občané zachraňovat. Daná země by ale mohla takové řešení odmítnout.

Česko se členem mechanismu automaticky stane po přijetí eura. Dobrovolně se však zatím připojit spíše zdráhá. Vláda Petra Nečase už uvedla, že se nehodlá zapojit do systému společného dohledu nad bankami, a to je podmínka k připojení se i k dnešním návrhům komise. Jenže Nečasův kabinet už tu není, záležet teď proto bude hlavně na postoji vlády Jiřího Rusnoka.

Ondřej Houska, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme