Odboráři z Dukovan jsou ve stávkové pohotovosti

Odboráři v jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku jsou ve stávkové pohotovosti. Důvodem je nespokojenost s nízkým růstem platů. Zatím odboráři své stanovisko vyhlásili jen na vývěskách, jsou ale odhodláni přitvrdit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Dukovany

JE Dukovany | Foto: ČEZ

Odboráři kromě jiného nesouhlasí s nabídkou zaměstnavatele ČEZ na tříiprocentní navýšení mezd v příštím roce a požadují přidat 12,5 procenta. Návrh navýšení tarifních mezd vychází podle odborářů z výrazného zvýšení produktivity práce, a to o zhruba 20 procent.

"Přístup zaměstnavatele není odpovídající ani hospodářským výsledkům firmy, ani snižování počtu zaměstnanců a nárůstu práce pro zaměstnance, takže jejich návrh je nepřijatelný," říká předseda odborářů Jiří Jedlička.

Cílem návrhu je podle odborářů dorovnání propastného rozdílu mezi tarifní mzdou a smluvními platy, který v současnosti činí asi 2,75 násobek. ČEZ v kolektivním vyjednávání navrhuje navýšení mzdových tarifů o tři procenta, stejně jako navýšení příplatků. Podle Jedličky jde v průměru na zaměstnance o pět procent.

Stávková pohotovost už byla v Dukovanech vyhlášena začátkem letošního roku. "Elektrárna byla v té době spolehlivě provozována bez ovlivnění provozní a jaderné bezpečnosti," zdůraznil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Ani současné protesty by podle něj bezpečnost jaderného zařízení neměly nijak ovlivnit.

Na čtvrtek svolali odboráři konferenci. Sami zaměstnanci rozhodnou, zda má vedení odborů přitvrdit a nabo se spokojit s nabídkou vedení a kolektivní smlouvu podepsat.

Petr Večeřa, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme