Penta a E-Invest žádají většinu akcií Sazky

Do hry o záchranu Sazky se nečekaně vrátila varianta, podle které by investoři Penta a E-Invest přímo navýšili základní jmění v loterijní společnosti. Tím by získali majoritní akciový podíl. Současné akcionáře i s touto nabídkou, kvůli které by se musely změnit stanovy firmy, dnes seznámilo představenstvo Sazky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Nová podoba dohody se zásadně liší od varianty představené minulé pondělí. Základní jmění zadlužené firmy by totiž podle materiálu navýšili přímo investoři a tím by v ní získali jednapadesátiprocentní podíl. Tyto informace Radiožurnálu potvrdilo několik zdrojů z okruhu akcionářů.

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ještě před jednáním požadoval, aby byly transparentně posouzeny nabídky i ostatních investorů. Z jednání odcházel zklamaný. „Dostali jsme také nabídku od společnosti Synot a pana Komárka a pokud tyto nabídky stále jsou platné, rádi bychom se rozhodovali mezi všemi nabídkami,“ řekl Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jirí Kejval v relaci Stalo se dnes ČRo 1 Radiožurnál

„Pokud nevyjde možnost těchto investorů, vzhledem k tomu, že v současné době ani majoritní akcionář, ani vedení společnosti, podle informací, které jsme dostali, s nikým dalším nejedná. Takže pokud se jede tato nabídka, bude se čekat na rozhodnutí soudce ve věci insolvence,“ poznamenal Kejval.

„Nedostali jsme žádný návrh investorů a pokud máme pouze změnu stanov, kde jsou popsány změny, které mají nastat, nemáme se na základě čeho rozhodovat,“ stěžoval si Kejval. „Oficiálně jsme informaci nedostali, z kuloárů ale o ní víme,“ dodal k novému návrhu Penty a E-Investu.

Zástupce nynějšího majoritního podílníka, šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan, se zdráhal přiznat, že by se situace od minulého pondělí tak radikálně změnila. Připustil ale určitý posun v otázce ručení za finanční pomoc Sazce.

Na pondělí svolal Kořan mimořádné jednání výkonného výboru ČSTV. Z něj by měl vzejít mandát vedení svazu ke schválení jedné ze dvou variant. Obě by si vyžádaly změnu stanov Sazky.

Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme