Počet lidí bez práce se v únoru mírně snížil

Míra nezaměstnanosti se v Česku v únoru snížila na úroveň 9,6 procenta. Vyplývá to z šetření ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého ve srovnání s lednem došlo ke zlepšení o 0,1 procenta. Meziročně je pak nezaměstnanost nižší o 0,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

V lednu se nezaměstnanost zvýšila jen o jednu desetinu procenta, v únoru došlo k poklesu. Trh naproti tomu čekal další zhoršení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o nezaměstnanosti okomentoval na Rádiu Česko ekonom Pavel Sobíšek

Podle ekonoma UnicreditBank Pavla Sobíška jsou nejnovější údaje důkazem oživení ekonomiky, byť zatím ne nijak prudkého.

„Zejména podniková sféra z průmyslu nabírá nové zaměstnance. To částečně vykompenzovalo pravděpodobný nižší přírůstek sezónních pracovníků ve stavebnictví a také to, že byli na přelomu roku propuštěny řady státních zaměstnanců,“ vysvětlil Sobíšek.

Volných míst zůstává i nadále poměrně málo. Kromě průmyslu ostatní odvětví víceméně vyčkávají a nebo i nadále propouštějí. Sobíšek ale míní, že rozdíly v chování podniků se budou postupně stírat.

„Vyšší poptávka v průmyslu povede ke zvýšení poptávky po subdodávkách, což by mělo pomoci sektorům služeb pro podniky a s určitým zpožděním by mělo dojít i k oživení služeb pro domácnosti tím že zaměstnanci podnikové sféry dostanou lepší výdělky a budou si moci dovolit větší útratu. Otázkou je, jestli to uvidíme ve větší míře letos,“ řekl ekonom.

Pro ekonomiku je podle něj stále problémem vysoká nezaměstnanost mezi čerstvými absolventy škol. Může za to hlavně opatrnost podniků. „Podniky zatím nevěří v dlouhodobost oživení, a tak dávají přednost krátkodobým kontraktům, nebo poptávají na trhu kvalifikovanou pracovní sílu, než aby si vychovávali čerstvé absolventy,“ doplnil Sobíšek.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme