Při náboru zůstanou firmy opatrné, míní experti a předpovídají propouštění

České firmy budou v nabírání nových pracovníků kvůli nepříznivé ekonomické situaci stále opatrné. Některé z nich budou v posledních třech měsících letošního roku dokonce propouštět. Vyplývá to z odhadů analytiků a poradenských firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová oblast - ilustrační foto

Průmyslová oblast - ilustrační foto | Foto: Comstock Images

S příchodem podzimu navíc končí některé sezonní práce, na které si podniky dočasně najímaly nové zaměstnance, jak říká marketingový manažer Manpoweru Jiří Halbrštát:

„Náš průzkum ale ukazuje, že stagnace na trhu práce je v České republice dlouhodobá záležitost. Je to dáno tím, že roste konkurence na trzích, firmy jsou nuceny více šetřit, protože jsou pod obrovským tlakem na snižování marží, tudíž nezvyšují počty lidí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném vývoji na trhu práce mluvil Jan Beneš

S propouštěním počítají podniky v pěti z deseti odvětví. Nejhorší situace bude v oblasti výroby a rozvodu elektřiny nebo plynu. Útlum v přijímání nových lidí se nevyhne ani firmám, které podnikají ve službách, konkrétně hlavně v ubytování a stravování.

A také v dopravě. Například podle personálního šéfa dopravní firmy CS Cargo Petra Havelky se všechno odvíjí od toho, jaký je objem výroby zákazníků. Situace ve firmě je podle něj v současnosti stabilizovaná.

„Nábor nových zaměstnanců bude orientován dvěma směry. Jednak půjde o nábor kvalitních řidičů a jednak nábor, který bude souviset se zajištěním nových oborů.“

O něco lepší situace je u těžařů, i když v posledním průzkumu společnost Manpower se zřejmě ještě neodráží informace o propouštění v OKD.

Nezaměstnanost zřejmě poroste

V sektoru dopravy už firmy letos sice neplánují masové propouštění svých pracovníků, i tak se v průměru počet zaměstnanců v dopravě a průmyslu sníží zhruba 0,8 procenta. Předpovídá to Svaz průmyslu a dopravy.

Ekonomická situace firem podle něj není příznivá. Jenom 24 procent z nich avizuje pro letošek zlepšení. To se odráží i na poptávce po nových pracovnících.

Červencové šetření Svazu mezi členskými firmami ukázalo, že pouze 15 procent firem plánuje letos nabírání nových zaměstnanců.

Někteří odborníci se domnívají, že v příštích měsících bude nezaměstnanost spíše růst. Třeba podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se může koncem roku vrátit až k 8 procentům. Podle něj už bude zasažen těžký průmysl:

„Určitě bych zmínil i stavebnictví. Tam sice v posledních letech došlo k výraznému úbytku pracovníků, ale vzhledem k vývoji ve stavebnictví a k tomu, že stavební produkce nadále klesá, tak se domnívám, že propouštět se bude i nadále. A zmínil bych možná i ubytování a stravování.“

V srpnu míra nezaměstnanosti zůstala na 7,5 procenta.

Srpnová míra nezaměstnanosti okresech ČR | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme