Příští rok by se měl schodek rozpočtu dostat pod 100 miliard

Schodek rozpočtu na příští rok chce vláda stlačit pod 100 miliard korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka to řekl v televizi Prima. Deficit letošního rozpočtu přitom poslanci schválili ve výši 115 miliard korun. Podle Sobotky je proto nutné uskutečnit reformu veřejných financí a snižovat rozpočtové schodky. Jinak by totiž veřejný dluh na konci volebního období vlády dosáhl 1,4 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

"My chceme ten schodek začít snižovat. Ačkoli na příští rok plánujeme rozpočet s deficietm 115 miliard, chceme v roce 2005 stlačit pod 100 milirad, v roce 2006 výrazně pod 100 miliard."

Podle šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého ale ani snižující se schodky rozpočtů nesplní takzvaná maastrichtská kritéria nutná pro přijetí měny euro. Ta dovolují pouze tříprocentní deficit státního rozpočtu. Ten letošní má přitom podle něj dosáhnout šesti procent hrubého domácího produktu.

Markéta Kaclová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme