Producentům mléka hrozí až stamilionová unijní pokuta

Českým farmářům hrozí vysoké pokuty za nadprodukci mléka. Na uhrazení sankcí Evropské unii by se ale podle Agrární komory měl podílet stát. Její šéf Jan Veleba o tom právě teď jedná s ministrem zemědělství Janem Mládkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobré mléko je základ

Dobré mléko je základ | Foto: camembert-country.com

Například rolnické družstvo Úhlava v Dolanech teď dojí víc mléka, než má dovolené. "Ke konci ledna už máme splněnou kvótu na celý rok," řekl předseda družstva Josef Balín s tím, že unijní pokutu zaplatit nemůže. "Unijní sankce je asi devět korun padesát za jeden kilogram mléka. Tuto sankci bychom asi nepřežili," doplnil.

Celkem se sankce pro Českou republiku za nadprodukci mléka může vyšplhat na 200 milionů korun. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby ji zavinil stát, když vyjednal nízkou národní kvótu produkce mléka. "To, že jsem tu kvótu překročili už po prvním roce členství v Evropské unii, svědčí o tom, že ta kvóta byla opravdu nízko vyjednána," řekl.

To je hlavní argument k žádosti o odpuštění sankcí. Původně požadavky českých zemědělců na roční produkci mléka byly totiž o zhruba půl miliardy litrů mléka vyšší, než jaký je teď limit.

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme