Program Panel 2013 plus by mohl dostat další peníze

Peníze na opravu domů z programu Panel 2013 plus jsou už vyčerpané. Českému rozhlasu to řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Program se rozjel 11. ledna letošního roku a 210 milionů, které byly vyčleněny na opravy nejen panelových domů, už je upsáno žadatelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v centru Pardubic

Byty v centru Pardubic | Foto: Honza Ptáček

Resort pro místní rozvoj i Státní fond rozvoje bydlení už dříve informovaly, že v tomto programu s navýšením peněz počítá. Žádost pošle úřad vládě do jednoho měsíce.

„Chtěli bychom, aby nám vláda zvýšila výdajové limity až na úroveň 750 milionů korun, protože ty finanční prostředky Státní fond rozvoje bydlení k dispozici má, tudíž pro ně ani nemusí chodit do státního rozpočtu,“ potvrdil Kalous.

Program Panel 2013 navazuje na předchozí Panel a Nový Panel, které fungovaly 11 let. Díky nim bylo v panelácích opraveno zhruba 400 000 bytů. Nové žádosti začal Státní fond rozvoje bydlení příjimat na začátku ledna, na stole jich má teď 42. Peníze chtějí nejen na zateplení budovy, ale také na výměnu oken nebo opravu balkonů. Nízkoúročené úvěry od fondu je možné využít také třeba na snížení energetické náročnosti, modernizaci bytových jader nebo opravy společných prostor.

Vláda dnes bude zároveň projednávat návrh na řešení chybného proplácení úvěrových dotací v programu Panel a Nový panel. Pokud se rozhodne svěřit řešení do rukou ministra Kamila Jankovského, vyplácení sporných dotací se nejspíš obnoví.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce totiž upravit podmínky tak, aby mohli žadatelé použít peníze z programů i na refinancování existujících úvěrů. To stávající nařízení vlády sice nepovoluje, přesto k takovým případům ale došlo.

„Věříme, že vláda uloží panu ministrovi připravit řešení, které napraví stav jak do minula, tak umožní poskytovat úrokové dotace i do budoucna v případech, kdy k refinancování došlo,“ popsal Kalous.

Jako první by měla úvěry dostat tři společenství vlastníků jednotek - z Přerovska, Karlových Varů a jižních Čech. Peníze chtějí na celkové zateplení včetně střechy a výměnu oken. Ale použít je můžou žadatelé i na různé opravy, snížení energetické náročnosti nebo modernizaci bytových jader.

Samotný nízkoúročený úvěr poskytuje přímo Státní fond rozvoje bydlení. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů. Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme