Putin: Evropa brání ruským investicím

Ruský premiér Vladimir Putin orodoval v Německu za bližší spolupráci Ruska a Evropy. Podle Putina nemají ruští investoři na starý kontinent volnou cestu. Německo ale pocity Rusů nesdílí a společnou celní politiku nebo zrušení víz zatím neuvažuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Putin se v Berlíně sešel s německou kancléřskou Angelou Merkelovou a vystoupil také před německým vládním výborem pro ekonomické vztahy. Tam si postěžoval, že ruským investorům zůstávají dveře do Evropy zavřené. Jmenoval například neúspěšnou snahu o převzetí automobilky Opel rusko-kanadskou společností Magna.

Putin by proto velmi rád do budoucna prohloubil ekonomickou spolupráci Ruska a Evropy. „Nastínil plán sblížení ekonomik, konkrétně hospodářské politiky, celních pravidel, technických předpisů. Součástí plánu je dokonce zrušení víz a společná měna,“ popsala redaktorka Radiožurnálu v Moskvě Lenka Kabrhelová.

Merkelová už ale před schůzkou dala najevo, že takové úvahy o hlubší integraci považuje za předčasné. Německý ministr obrany Guttenberg radí Rusku udělat ještě mnoho domácích úkolů, například Moskva prý negarantuje právní ochranu ani ochranu investic a stále nesdílí řadu evropských principů.

Rusko není doposud ani členem mezinárodního společenství volného obchodu, což by mu mohlo v dalších jednáních s Evropou výrazně pomoci. S organizací WTO jedná o spolupráci už více než deset let. Na tiskové konferenci po skončení jednání německé kancléřky a ruského premiéra se Putin nechal slyšet, že přistoupení Ruska k WTO by se mohlo uskutečnit už v příštím roce.

Klára Stejskalová, Lenka Kabrhelová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme