Rakušané schválili euroval, čeká se na Slováky

Už jen tři poslední země eurozóny musí schválit nová pravidla finančního záchranného fondu. Po dnešní bouřlivé diskusi přidal své ANO taky rakouský parlament. Hlasovat se bude ještě v Holandsku, na Maltě a na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský parlament schválil nová pravidla finančního záchranného fondu

Rakouský parlament schválil nová pravidla finančního záchranného fondu | Zdroj: Reuters

Atmosféra v rakouském parlamentu byla velmi napjatá. Schůze trvala řadu hodin a u řečnického pultu se dokonce několikrát křičelo. Poslanci totiž do euroagendy přimíchali i vnitropolitické spory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasování ve Vídni sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Vláda a opozice se navzájem obviňovaly z korupčních podezření. Nakonec se ale k vládní koalici podle očekávání připojili Zelení a pravidla pro záchranný fond parlamentem prošly.

Postoj rakouské vlády k zadluženému Řecku je dlouhodobě jasný a nekompromisní. Řecko musí být zachráněno a musí se mu pomoci i za cenu nákladných finančních opatření. Rakušané ze svého slovníku v případě Řecka vylučují slovo bankrot.

Na Slovensku se rýsuje kompromis

Pravděpodobně jediný, kdo by mohl nová pravidla finančního fondu potopit, je slovenský parlament. Tamní vláda není schopná dát dohromady dost hlasů a opozice je proti.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu Vojtěcha Bergera se ale v posledních dnech i na Slovensku začíná mluvit o několika kompromisních návrzích, které by mohly vést k tomu, že opozice nakonec ustoupí a navýšení záchranného fondu v parlamentu podpoří. Vláda ale zatím jakékoli podrobnosti tají.

Slovensko si vymínilo, že bude rozhodovat až jako poslední ze všech zemí eurozóny. Podle premiérky Radičové to bude mezi 11. a 14. říjnem.

Igor Maňour, Vojtěch Berger, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme