Registr postižených povodněmi se uzavírá

Poslední dny zbývají do konečného uzavření registrů postižených povodněmi. Podle zákona o státní pomoci při obnově území postiženého živelní nebo jinou pohromou se musí všichni, kteří chtějí získat státní pomoc, zapsat do tohoto seznamu do sedmi dnů po ukončení stavu nouze. Krajské úřady proto nyní registry sestavují pro zaplavené občany i poškozené firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Přesnou výši škod ale všichni dosud neznají. Podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj Petra Dimuna to není důvod pro oddálení termínu ukončení registrů. "Je třeba si uvědomit, že čím později se dostanou ty informace k nám, tak tím potom bude pozdější ta pomoc, to znamená újmu těm, kteří by chtěli pomoc."

Podle zákona je registrace podmínkou pro získání státní podpory a týká se jak občanů tak obcí a firem. V tak krátkém termínu ale nebude možné přesně vyčíslit všechny škody. Ministerstvo pro místní rozvoj proto prostřednictvím svého mluvčího Petra Dimuna slibuje jistou toleranci. "Samozřejmě budeme se snažit brát ohled na to, že ty škody narůstají, neustále se sčítají. Ty kapacity prostě jsou takové, jaké jsou. Takže bych v tom neviděl zákonný problém."

Hlavní město Praha má s vytvořením registru postižených povodní problém. Do tohoto seznamu se musí zapsat všichni, kteří požadují státní podporu na likvidaci povodňových škod. Zákon stanoví konečný termín sedm dnů po ukončení stavu nouze. Ten skončil 31. srpna. Podle mluvčího magistrátu Martina Kupky není možné v tak krátké době znát přesné škody. "My některé informace už v tuto chvíli máme, některé naopak nebudou a nebudou zřejmě ani v dohledné době. V případě dopravního podniku je jasné, že konkrétní škody na metru se podaří vyčíslit přesně až ve chvíli, kdy bude odčerpána veškerá voda."

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme