Situace na trzích připomíná černý rok 2008, varuje nejvlivnější německý bankéř

Část evropských bank nepřežije případný bankrot některých evropských zemí. Prohlásil to šéf Deutsche Bank Josef Ackermann, který je považován za vůbec nejvlivnějšího německého bankéře. Případné škrtnutí části dluhů oslabených zemí eurozóny by podle něj evropský bankovní systém tvrdě zasáhlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika | Zdroj: Reuters

„Řada evropských bank nepřežije, pokud budou muset přecenit státní dluhopisy podle tržních cen,“ upozornil Ackermann. Právě obava z kolapsu evropských bank je jedním z důvodů, proč eurozóna pomáhá svým oslabeným členům.

Ackermann odmítl kritiku této pomoci, která je v Německu stále silnější. Zdůraznil, že případný rozpad eurozóny by Berlín vyšel mnohem dráž. Zároveň varoval před zhoršující se situací evropských bank, které se stále hůře dostávají k úvěrům a klesá hodnota jejich akcií.

Situace podle Ackermanna připomíná září roku 2008, kdy po pádu americké banky Lehman Brother naplno vypukla světová finanční krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom David Marek z Patria Finance v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu

„Riziko, že se dostaneme do určitého bodu, ze kterého nebude návratu, je značné,“ říká ekonom David Marek z Patria Finance. Na takovou situaci podle Marka neupozornil pouze Ackermann: „Před týdnem také Mezinárodní měnový fond varoval, že evropští politici podceňují problém připravenosti evropských bank na případné odepsání ztrát z evropských státních dluhopisů.“

Evropské banky by se mohly dostat podle Marka do problémů tím, že by nemusely mít dostatek vlastního kapitálu k tomu, aby splňovaly předepsaná pravidla kapitálové přiměřenosti. „A jakmile se nějaká banka dostane do této situace, hrozí riziko, že s ní na trhu přestanou obchodovat jiné banky. Že jí vyschne přísun likvidity. V takovém okamžiku je banka odsouzena k zániku,“ míní.

Otázka podle Marka tedy také je, jakou důvěru si udrží banky mezi sebou.

Eurozóna stojí na rozcestí, Česko může být v klidu

Marek říká, že tuzemských ústavů by se tato potenciální krize dotkla pouze nepřímo: „To, že české finanční ústavy mají určité investice i do problémových státních dluhopisů jihoevropských států, je jasné, ale jsou zároveň vysoce překapitalizované. Požadavek kapitálové přiměřenosti splňují více než dvojnásobně.“

Prezident evropské centrální banky Jean-Claude Trichet dnes řekl, že eurozóna musí víc spolupracovat a integrovat se - v zájmu stability. Podle něj by měl fungovat mechanismus, kdy můžou být jednotlivé země ke schválení určitých opatření donuceny.

„Už více než rok je jasné a čím dál tím jasnější, že eurozóna stojí na rozcestí. Buď se vydá cestou prohloubení integrace, nebo se rozhodne učinit krok zpátky a demontovat eurozónu. Jak paní Merkelová, tak pan Sarkozy a další evropští politici se velmi rychle a velmi jasně budou muset vyjádřit, kterou z těch cest se vydají,“ podotýká Marek.

Akciové trhy zažily během letošního srpna prudký pád. Pokles na burzách pokračoval i dnes.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme