Slovensko a Česko si nemohou vyměňovat hovězí

Ode dneška se k nám nesmí dovážet živý skot a hovězí maso ze Slovenska. Česká veterinární správa tento krok zdůvodnila narůstajícím počtem takzvané nemoci šílených krav v chovech našeho východního souseda. Radiožurnálu to potvrdil ředitel veterinární správy Josef Holejšovský. Od zítřka nesmíme vyvážet na Slovensko hovězí maso a výrobky, ani živý skot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

označování potravin

označování potravin | Foto: Citus

"Státní veterinární správa České republiky po konzultaci s ministerstvem zemědělství přistoupila k zákazu dovozu hovězího skotu a masa ze Slovenska poté, co ve velmi krátké době byly zjištěny další tři případy. A naše povolování dovozu ze Slovenska už bylo v příkrém rozporu s přístupem k zemím Evropské unie," poznamenal Holejšovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Holejšovský: Slovenské hovězí

Česká republika už zakázala import hovězího masa, výrobků z něj i živého skotu ze všech zemí unie kromě Švédska, Finska a Rakouska, kde se nemoc neobjevila. Opatření se vztahuje i na Švýcarsko.

Od zítřka nesmíme vyvážet na Slovensko hovězí maso a výrobky, ani živý skot. Šéf státní veterinární správy Dušan Magik prohlásil, že Slovensko i Česko bylo zařazeno do stejné rizikové skupiny. Slovensko dále zpřísňuje podmínky dovozu vepřového masa a drůběže. Objevily se tu totiž zprávy, že někteří čeští chovatelé údajně používají při výkrmu antibiotika a stimulátory růstu. Státní veterinární správa bude proto od zítřka důsledně kontrolovat doržování podmínek stanovených Evropskou unií. Každý dovozce musí doložit veterinární potvrzení ze země původu, že při výživě zvířat nebyly použity nedovolené přísady.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme