Českým start-upům se daří. Tým IT odborníků zvítězil na mezinárodní soutěži v Itálii

Začínající čeští podnikatelé slaví úspěch i za hranicemi republiky. Příkladem je početná účast českých start-upů na nedávné mezinárodní soutěži v Itálii. V ní zvítězil právě tým IT odborníků z České republiky. Podobné soutěže přitom nejsou lákavé jen pro samotnou peněžní odměnu, ale zvyšují také zájem zahraničních investorů o podnikatele na startu kariéry.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikání (ilustrační foto).

Českým start-upům se daří (ilustrační foto) | Foto: rawpixel | Zdroj: pixabay.com | CC0 1.0

Bouřka a silný vítr můžou polámat nebo vyvrátit ztrouchnivělé stromy. S tím, jak je poznat a předejít případnému neštěstí, nově pomáhá arboristům – tedy odborníkům pečujícím o dřeviny – brněnský start-up Arbo Technologies. Ten testuje odolnost stromů v městské zástavbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým startu-pům se daří. Natáčel Jan Bílek

„Jeho největší přidaná hodnota je v tom, že dokáže odhalit parametry stromů, které arborista svým zrakem nebo ze své zkušenosti v terénu nepozná. A to díky fotografické analýze a 3D skenu stromů,“ vysvětluje pro Radiožurnál zakladatel firmy Arbo Technologies Ondřej Kolařík.

„První výzva byla tyto technologie vůbec vytvořit. Druhá velká výzva byla je integrovat do jednoho produktu, který je jednoduše použitelný v terénu,“ doplňuje.

Systém se už v Česku uchytil i v praxi. A také zvítězil v soutěži start-upů v italském Rimini.

„Soutěž nám pomohla především zviditelnit se mezi investory, kteří tyto soutěže sledují. Každopádně největší přidanou hodnotu a největší možnost zviditelnit se by pro nás mělo mít pokračování soutěže, které proběhne v červnu v Itálii. Tam dostaneme příležitost prezentovat pro mezinárodní investory a mezinárodní fondy,“ podotýká Kolařík.

Pro něj je soutěž vhodnou příležitostí, jak navázat na úspěch v Česku i na mezinárodním poli. Jeho podnik přitom není jediný, který zkouší ve světě uspět. Agentura CzechTrade, která s rozjezdem mezinárodního byznysu českým firmám pomáhá, má aktuálně v katalogu zhruba 60 firem.

„Vytipujeme start-upy, které už jsou zralé pro vstup na zahraniční trh, a propojíme je s kancelářemi, které jim výrazně pomohou tento vstup urychlit a vytvoří jim podmínky. České start-upy se v posledních letech stávají stále úspěšnějšími. Přitahují pozornost nejen investičních fondů, ale i obchodních partnerů z celého světa,“ doplňuje ředitel Radomil Doležal.

Podpora státu

Jako perspektivní vidí mladé inovátory i stát. Také proto je prostřednictvím agentury CzechInvest sám podporuje dvěma programy. A jak doplňuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík, začínající firmy tak můžou dostat miliony korun.

„V rámci programu je možné získat až pět milionů s tím, že nejčastěji firmy dostanou 1,6 milionu. V obou těchto programech je ročně inkubováno zhruba 60 subjektů působících v zásadních sektorech z hlediska české inovační strategie. Patří sem například space, AI, mobility, eco tech nebo kreativní průmysly,“ vyjmenovává Vošahlík.

‚Neděláme nic jiného, než že rušíme živnosti.‘ Lidé kvůli datovým schránkám končí s podnikáním

Číst článek

A zájem začínajících firem je vysoký, jak potvrzuje počet žádostí v jednom z programů. „Konkrétně v Technologické inkubaci je aktuálně 37 start-upů. Nicméně evidovaných zájemců o tento program je od loňského léta téměř 600,“ podotýká mluvčí ministerstva průmyslu.

Podpora start-upů v Česku by proto měla výrazně růst i v následujících letech. Stát plánuje do firem v počáteční fázi vývoje investovat 1,3 miliardy korun. Peníze půjdou z Národního plánu obnovy a o tom, kdo je bude spravovat a rozdělovat má rozhodnout Evropský investiční fond, výzvu na výběr správce uzavře v polovině června.

Cílem podpory mají být hlavně technologická odvětví, zejména umělé inteligence. Pokud se praxe osvědčí, peníze by mohly směřovat i jinam, třeba do obnovitelných zdrojů nebo biotechnologií.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme