Státní podpora stavebního spoření se sníží na 2000 korun ročně

Státní podpora se sníží na maximálně 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy. Státní příspěvek bude představovat deset procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, samotná státní podpora se zdaňovat nebude. Stát tak ušetří 4 až 6 miliard korun. Vládní návrh na omezení státní podpory dnes schválila sněmovna. Změnu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Jan Rosenauer

V prvním pololetí klesl počet uzavřených smluv meziročně o více než třetinu. Zájem podle finančního poradce společnosti Partners Ondřeje Veselého klesá i nadále:

Přehrát

00:00 / 00:00

SSD 2.9. Kalousek.mp3

„Není to ani tak z toho důvodu, že by klesal státní příspěvek, ale je to spíš z důvodu nejistoty, protože klienti stavební spoření znají, je to jeden z nejznámějších finančních produktů na trhu. V nedávné době se začalo hovořit o tom, že stavební spoření projde úpravami a klienti si nebyli jisti, jestli budou zásahy pokračovat. Jestli se jim vyplatí dávat 6 let peníze někam, kde nevědí, jestli se během té doby zase nezmění podmínky.“

Podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěcha Lukáše ale omezení státní podpory nepovede k likvidaci celého systému stavebního spoření:

„Z hlediska občana a fungování systému je to určité snížení, ale k nějakým zásadním změnám a poruchám nedojde. Myslím si, že v současné době, při respektování nutnosti úsporných opatření, mohu považovat toto nastavení za relativně optimální.“

Přehrát

00:00 / 00:00

SSD 2.9. Přikryl kratší.mp3

Ministerstvo pro místní rozvoj podle předsedy České společnosti pro rozvoj bydlení Ivana Přibyla dokazuje ve svých ekonomických studiích, že se vrací peníze, které do toho lidé dají, koeficientem 1,6:

„To znamená, že daňové příjmy jsou vyšší, než daňové výdaje na ty podpory. Proto si myslím, že ten krok dobrý není a zcela jistě to bude ministerstvo financí v několika letech rušit."

Ministru financí Miroslavu Kalouskovi by nevadilo, pokud by ubylo klientů: „Upřímně řečeno ubude-li zájemců, nebude mi to příliš vadit. Pokud si někdo vybere jiné produkty pro spoření, než stavební, nebude méně úspor, jenom začne být konkurence férovější. V okamžiku, kdy stavební spoření mělo bezkonkurenčně nejvyšší stavební podporu, no tak to se to snadno konkurovalo."

Ministerstvo financí připravuje další změny

Od roku 2013 by mohli státní podporu získat jen ti klienti, kteří ji použijí na bydlení, nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Stát chce také umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky.

"Neexistuje žádný důvod, aby pro něj byly licencovány pouze stavební spořitelny. Navrhuji, aby ho mohly nabízet jakékoli jiné instituce a banky,“ dodává Kalousek.

Tomáš Medek, Martin Křížek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme