Stávka slovenských železničářů pokračuje

Také dnes na Slovensku nevyjela ani lokomotiva. Stávkový výbor nepřijal žádnou z nabídek vedení železničních společností a trvá na stoprocentním splnění požadavků - tedy na zachování regionálních tratí a současného grafikonu. K ukončení stávky už vyzývají některé podniky, které se kvůli zastavení nákladní dopravy dostávají do potíží. Očekává se, že odboráři i vedení drah budou dnes znovu jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Výzvu stávkujícím železničářům zaslala společnost Bukoza Holding. Zastavením přepravy chemikálií a dalších komponentů není ohrožena jen výroba, ale i existence více než 2 tisíců zaměstnanců. Ve velkých problémech jsou i další strategické podniky.

Jednání stávkového výboru i krizového štábu železnic ztroskotala. Ministr dopravy prohlásil, že nabyl jistoty, že stávkujícím nejde o regionální tratě, ale o něco zcela jiného. On i premiér řekli, že jde o mocenský boj, protože stávkující podporují některé politické strany. Šéf Směru Fico nabídl stávkujícím právní ochranu, z pasivity obvinilo vládu také HZDS. Odboráři vyzvali otevřeným dopisem premiér, aby začal okamžitě problém řešit, Dzurinda ale už včera oznámil, že se stávkujícími jednat nebude.

Vedení slovenských drah teď čeká na rozhodnutí soudu o zákonnosti stávky. Ta zkomplikovala i mezinárodní dopravu: rychlíky končí jízdu na hranicích anebo jezdí po náhradních trasách v okolních zemích.

Z Česka na Slovensko se sice vlakem nikdo nedostane - spoje končí na hranici a vracejí se zpět, vnitrostátní přeprava ale podle mluvčí drah Zdeny Celé narušena nebyla. "Obraty vlakových souprav na hranicích vycházejí. Vlaky jezdí podle jizdního řádu a nemají zpoždění. Mezinárodní rychlíky Eurocity Hungaria do Budapešti a Panonia do Bukurešti jezdící odklonem přes Rakousko zaznamenaly v jednom případě hodinové zpoždění, v jiných případech jsou to jen minuty. Ani v nadcházejících pracovní dny nebudeme v současném systému přepravy po železnici v České republice v souvislosti se stávkou na Slovensku nic měnit a není tedy důvod obávat se nějakých problémů."

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Renata Havranová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme