Také Portugalsko otevře od května svůj pracovní trh

Od 1. května se mohou Češi, stejně jako další občané mladých členských státu Evropské unie, vydávat za výdělkem i do Portugalska. To se tak stalo po Británii, Irsku, Švédsku a Španělsku další zemí, která zrušila omezení pro nováčky EU v přístupu na svůj pracovní trh. Při návštěvě Prahy to oznámil portugalský ministr zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věž Belém

Věž Belém | Foto: europa.eu.int

Zda bychom měli o takovou práci zájem, zatím nedokáže oddělení migrace ministerstva práce posoudit. Určitou představu si ale podle vedoucí oddělení Martiny Michalcové lze udělat alespoň ze zájmu o země, které svůj pracovní trh otevřely už před časem, tedy Švédsko, Irsko a Velká Británie.

"Bohužel nějakou představu o zaměstnáních, která by čeští občané mohli nebo chtěli vykonávat v Portugalsku, nemáme. Ve Švédsku je podíl českých zaměstnanců opravdu mizivý, je to necelých 200 zaměstnanců. Lepší je to v Irsku, tam pracuje kolem pěti tisíc Čechů a nakonec ve Velké Británii, kde je zaměstnáno asi 17 tisíc lidí," potvrdila Českému rozhlasu Michalcová.

Podle Michalcové je portugalské rozhodnutí každopádně dobrým signálem pro země, které s otevřením pracovního trhu zatím vyčkávají. Jsou to například naši nejbližší sousedé Německo a Rakousko.

"Můžeme být samozřejmě jen rádi, že další z členských států EU pracovní trh otevře. To znamená, že administrativní překážky pro české občany při vstupu na trh práce už tu nebudou. Samozřejmě je to i pozitivní krok ve vztahu k ostatním členským státům, které v tuto chvíli stále ještě váhají, jak se ohledně přechodných období rozhodnout," myslí si vedoucí Oddělení migrace ministerstva práce a sociálních věcí.

Štěpánka Čechová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme