Těžba ropy se vrátí do normálu

Země ropného kartelu OPEC přestanou těžit surovinu nad dohodnuté limity. Rozhodl o tom na svém mimořádném jednání v Káhiře. Od poloviny ledna by se tak měl OPEC vrátit zpátky k systému těžebních kvót. V praxi to bude znamenat omezení těžby zhruba o milion barelů ropy deně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Opatření vstoupí v platnost 1. ledna příštího roku a v poslední lednový den se zástupci zemí OPECu sejdou znovu. Mají posoudit, zda bylo snížení těžby dostatečné. Cílem tohoto kroku je zabránit velkému snižování cen vysoce ceněné suroviny. Zisky jednotlivých vývozců totiž klesly i v důsledku dlouhodobějšího poklesu kursu dolaru.

OPEC tak sníží těžbu pouze o ropu, kterou jednotlivé země těžili navíc nad stanovené kvóty. To platí především pro Saúdskou Arábii, která těžila navíc 890 tisíc barelů denně. Důvodem byla snaha snížit ceny ropy, které se letos v létě vyšplhali do rekordní výše a to v koordinaci s největší spotřebitelskou zemí Spojenými státy.

Podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného by ale dnešní rozhodnutí nemělo mít na trh s ropou žádný dramatický dopad. "Počítám, že ropa by se měla pohybovat v rozmezí 40-50 dolarů za barel v nejbližších měsících. Pokud to vztáhneme na aktuální ceny benzínu v České republice, tak můžeme hovořit o tom, že bychom neměli vidět dramatické výkyvy. Současná cena ještě plně nereflektovala oslabení na světových trzích, ke kterému došlo, tudíž ani nejbližší dny by neměly přinést žádnou výraznou změnu do cen na čerpacích stanicích."

Markéta Kaclová, Jaromír Janev, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme