Homeoffice i přísná opatření snížily zájem o uklízečky. Propouštění je ale nečeká

Řada uklízečů a uklízeček kvůli dlouhé týdny uzavřeným restauracím, hotelům i sportovním zařízením přišla o svůj pravidelný přivýdělek. Šetřit ale začaly i domácnosti. Vánoční úklid si letos samy udělají i ty, které si dříve objednávaly profesionály. Přesto se však úklidové společnosti nechystají propouštět.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid

Zatímco ještě loni bylo například v Praze téměř nemyslitelné najít začátkem prosince někoho na generální vánoční úklid, letos mají uklízečky diáře o poznání prázdnější | Foto: Michal Jarmoluk, Fotobanka Pixabay

V zavedeném pražském kadeřnictví pracuje pod vedením majitele Daniela Šímy běžně 20 lidí. Jenže v říjnu musel už podruhé během jediného roku kvůli vládním nařízením zavřít. Každá ušetřená koruna je tak pro něj důležitá, letos proto propustil uklízečku. Pro Český rozhlas plus uvedl , že tímto způsobem měsíčně uspoří zhruba čtyři tisíce. „Zatím na to nejsou finanční prostředky, takže musíme všechno sami. Jsem teď taková holka pro všechno,“ žertuje majitel Šíma.

Právě na úklidu začaly šetřit i další podnikatelé. Podle dat České asociace úklidů a čištění přišly firmy v oboru v posledních měsících o třetinu zakázek. Ubylo především těch ve školách, restauracích nebo v hotelech. Kvůli home officu a prázdnějším kancelářím se zkrátila i délka úklidu, popisuje majitelka jedné z úklidových společností Renata Nechanická z Jičína.

„Ne úplně všechny kanceláře, ne úplně všechny stoly jsou prázdné, takže se třeba z osmi hodin přešlo na čtyřhodinový úklid, ale dá se říct, že denně se do těch firem chodí a stále se uklízí,“ vysvětluje Nechanické.

Podle Nechanické se ale naopak zvýšil zájem o dezinfekci. „Teď při té druhé vlně chtěli v jedné firmě, abychom chodili průběžně a otírali jsme veškeré dotykové věci – kliky, vypínače, madla. Takže na to byla vyčleněna jedna síla,“ popsala pro Český rozhlas Plus.

Generální úklid před Vánoci

Blatný: Situace je křehká. Zhoršení skóre systému PES bude v pondělí jedno z hlavních témat vlády

Číst článek

Že lidé začali šetřit, se podle předsedkyně České asociace úklidů a čištění Šárky Bartoňové Pálkové odrazilo také na zájmu o úklid domácností. Zatímco ještě loni bylo například v Praze téměř nemyslitelné najít začátkem prosince někoho na generální vánoční úklid, letos mají diáře o poznání prázdnější.

„To je dokonce vyčísleno zhruba na 30 %, že klesly ty zakázky,“ říká Bartoňová Pálková. „Někteří samozřejmě začali počítat peníze, protože zakázky na domácí úklidy jsou placeny z rodinného rozpočtu.“

Ne všichni se ale potýkají s výrazným propadem poptávky. Jan Hořínek z Kladna se živí čištěním koberců a čalounění. Zatímco při jarní vlně pandemie lidé na několik týdnů zrušili zakázky, teď o ně nemá nouzi. Oproti předchozím rokům jich podle něj ubyla jen desetina „Co se týče toho podzimu, tak vidím obrovský rozdíl oproti jaru v tom, že lidem hodně otrnulo. Už to spousta lidí moc neřeší,“ uvedl Jan Hořínek.

Nedostatek pracovní síly

Firmy z oboru tak zatím propouštět nechtějí. Najít, zaškolit, ale také prověřit profesionální uklízečku je podle nich velmi náročné. Oficiálně v oboru pracuje 160 tisíc lidí, neoficiálně si úklidem přivydělává dalších 140 tisíc. Češi si navíc toto povolání moc často dobrovolně nevybírají, popisuje Bartoňová Pálková.

Jsme jen krůček od návratu do čtvrtého stupně PES a zavření provozoven, vzkázal Havlíček z restaurace

Číst článek

„V úklidu je největší problém v tom, že my máme málo pracovní síly a ty firmy samozřejmě nechtějí propouštět své zaměstnance, a to ani ty, které je mají na dohody o provedení práce. Úklid je jeden z mála oborů, který má hodně zkrácených úvazků, protože se všude neuklízí osm hodin denně,“ popisuje Bartoňová Pálková.

Předsedkyně Asociace počítá s tím, že kvůli nedostatku lidí porostou mzdy uklízečů a uklízeček až o 20 procent. Ti, kteří uklízejí kanceláře, si podle ní vydělají minimálně 120 korun na hodinu. Sazba za úklid v domácnostech může dosáhnout až 300 korun za hodinu.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme