Už za týden bude roaming v EU levnější. Prosadila to Evropská komise

Už za týden v celé Evropské unii opět zlevní roaming. A to v rámci regulace, kterou provádí Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonování (ilustrační foto)

Telefonování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Operátoři se už teď předhánějí v cenách roamingů. Nový ceník nedávno spustil například T-Mobile. Za jednu minutu odchozího hovoru si účtuje 7 korun a 47 haléřů. Příchozí hovor pak stojí 2 koruny a 18 haléřů.

Jsou to tedy v přepočtu maximální cenové stropy, které nařizuje Evropská komise. Nad ně operátor nemůže jít, může být jenom levnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení cen roamingu v EU mluvil Jan Beneš

Vodafone má nově v rámci svých eurotarifů stejnou cenu za odchozí hovor, jakou představil T-Mobile. To znamená 7 korun a 47 haléřů. O jeden haléř má ale levnější příchozí volání. Stojí 2 koruny a 17 haléřů. Cena jedné SMS zprávy jsou 2 koruny a 49 haléřů.

Trojici velkých operátorů uzavírá Telefónica.

„V průběhu tohoto týdne určitě zveřejníme nový ceník eurotarifů a kromě eurotarifů mohou zákazníci zvolit náš tarif ‚volání bez hranic‘, kde za jednu sazbu mají odchozí hovory, příchozí hovory a SMS. A nemusí tak řešit, jak svůj telefon v cizině používat,“ říká mluvčí Telefóniky Hany Farhalli.

Společnost si teď například za jednu minutu odchozího hovoru účtuje 8 korun a 70 haléřů.

Telefonování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Všechny tyto uvedené ceny platí pro celou Evropskou unii a k nim navíc od 1. července přibude Chorvatsko, které vstupuje do Evropské unie, kam každoročně jezdí tisíce Čechů.

T-Mobile a Vodafone už tuto zemi mají zahrnutou v cenách, Telefónica ještě ne. Můžeme ale očekávat, že Chorvatsko tam přibude ve chvíli, kdy firma zveřejní aktualizovaný ceník.

Nařízení platí i pro virtuální operátory. Například společnosti Mobil.cz nebo GoMobil už své eurotarify upravily. A co se týče Chorvatska, ve svých eurotarifech s ním zatím počítá třeba 99mobile.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme