V Česku je opět desetina lidí bez práce

Míra nezaměstnanosti v České republice ke konci srpna opět dosáhla psychologické hranice deseti procent. Bez práce bylo téměř 525 tisíc lidí. Oznámilo to Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejvyšší nezaměstnanost je v okresech na severu Čech a Moravy, nejnižší tradičně v Praze a na Benešovsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Meziročně vzrostl počet lidí bez práce o 36.671 osob, proti červenci bylo nezaměstnaných o 4614 více. Nově se v srpnu na úřadech práce zaevidovalo 49.053 lidí, je to však o 17.121 nových uchazečů méně než v červenci. V červenci dosáhla míra nezaměstnanosti 9,9 procenta, loni v srpnu 9,4 procenta.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Katřina Prejdová Radiožurnálu řekla, že mezi hlavní důvody, proč lidé v srpnu přicházeli na úřady práce byly reorganizace v podnicích a na vyšší míře nezaměstnanosti se podíleli také absolventi škol.

Na úřadech se přihlásilo 57.825 absolventů škol a mladistvých. To je o 2022 absolventů víc než v červenci, ale o téměř devět tisíc méně než loni v srpnu. "Na celkové míře nezaměstnanosti se absolventi podílejí jedenácti procenty," upřesnila mluvčí.

Nejčastěji novou práci hledali dělníci v elektronice, zámečníci, montážní dělníci a automechanici. V odvětví služeb pak prodavači, kuchaři, číšníci a řidiči. "Mezi nezaměstnanými byli také lidé z administrativy, ekonomiky a osoby samostatně výdělečně činné," dodala Prejdová.

Přestože pracovní úřady registrují rekordní počet nezaměstnaných, některé podniky paradoxně nemohou sehnat pracovníky a musejí najímat pracovníky z východních zemí. Češi totiž kvůli platovým i pracovním podmínkám v některých oborech nechtějí pracovat.

Nezaměstnanost vyšší než 12 procent hlásilo v srpnu celkem dvacet okresů. Nejhorší situace byla tradičně v okresech na severu Čech a Moravy. V okrese Most dosáhla míra nezaměstnanosti 22,9 procenta, bez práce bylo bezmála 15 tisíc lidí, pro které zaměstnavatelé nabízejí pouze 370 volných míst.

Vedoucí oddělení statistiky mosteckého úřadu práce Jaroslav Kunc dokonce odhaduje, že počet nezaměstnaných na Mostecku ještě poroste. "Teď bude asi mírný zářijový nárůst, čekáme nárůst i na konci roku v listopadu a obzvláště v prosinci, kdy budou končit sezónní práce v zemědělství a ve stavebnictví," uvedl ředitel.

Podle Kunce navíc také končí dohody na aktivní politice zaměstnanosti a téměř všichni uchazeči se pak na Mostecku vracejí zpět do evidence nezaměstnaných. Statistika lidí bez práce se tak v posledních měsících roku s největší pravděpodobností přehoupne přes 23 procent.

Nezaměstnanost trápí stále také celou Evropu. V poslední době je nicméně počet lidí bez práce stabilní - statistici hlásí, že v červenci byla v eurozóně míra nezaměstnanosti stejná jako v červnu tedy 8,9 procenta. Bez práce je 14 milionů a 300 tisíc lidí. To je přitom o dost víc než ve Spojených Státech či Japonsku.

Největší potíže mají ve Španělsku, kde míra nezaměstnanosti přesahuje 11 procent. Následuje Německo, Francie a Finsko. Naopak nejlépe jsou na tom v Lucembursku s necelými čtyřmi procenty a podobně si vede také Nizozemí, Rakousko a Irsko.

Víc než muže trápí nezaměstnanost ženy a obrovské potíže mají s hledáním zaměstnání mladí lidé pod 25 let. V eurozóně, tedy zemích, kde zavedli euro, je jich podle Eurostatu bez práce skoro 17 procent.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme