V Česku ubylo nezaměstnaných, ceny se nezměnily

O půl procenta se v dubnu oproti březnu snížila nezaměstnanost v Česku. Bez práce je nyní 535 tisíc lidí, tedy 10,2 procenta lidí schopných pracovat. Ceny zboží a služeb se v dubnu proti minulému měsíci nezměnily. Jak oznámil Český statistický úřad, meziročně se jejich růst zpomalil na 2,3 z březnových 2,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Na úřadech práce se v dubnu hlásilo 535.091 lidí, což je proti březnu o 24.731 lidí méně. Ve srovnání s loňským dubnem však počet lidí bez práce vzrostl o 25.731 osob.

Dubnový pokles nezaměstnanosti způsobily sezónní vlivy, kdy na jaře tradičně přibývá lidí pracujících v zemědělství, stavebnictví i cestovním ruchu, řekl Radiožurnálu ekonom Volks Bank Vladimír Pikora.

"Ukazuje se, že ačkoliv česká ekonomika zrychluje svůj růst, stále je to málo, aby podniky vytvářely nová místa. Ekonomika dokáže vyprodukovat více s méně zaměstnanci díky tomu, že nám v průmyslu rychle roste produktivita práce," uvedl Pikora.

Na úřady práce v dubnu nově přišlo 46.908 lidí, naopak z evidence vypadlo 71.639 uchazečů o práci. Je to o 8730 vyřazených uchazečů více než v březnu. Nové zaměstnání si našlo 55.981 lidí, zbylých 15.658 uchazečů úřady vyřadily.

Nejvíce se počet lidí bez práce snížil v Pelhřimově, Jeseníku, Písku a Znojmě, kde se počet nezaměstnaných snížil o více než deset procent. Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje stále Praha. Naopak na Mostecku a Karvinsku se drží míra nezaměstnanosti nad 20 procenty.

Z celkového počtu nezaměstnaných tvořily ženy 50,5 procenta, podíl občanů se změněnou pracovní schopností činil 13,7 procenta. Počet absolventů škol proti březnu klesl o 3682 na 48.683 mladých lidí. Příspěvek v nezaměstnanosti dostávala téměř třetina nezaměstnaných, tedy 169.988 uchazečů.

Inflaci v dubnu držel nízko zejména pokles cen zemního plynu. Meziročně se ceny zemního plynu snížily o 3,5 procenta, a měly tak rozhodující vliv na zmírnění dubnové inflace. Růst cen zbrzdil i pokles mimosezónních cen tuzemských rekreací.

Změna nastala u cen pohonných hmot, které z poklesu o 0,4 procenta v březnu byly v dubnu vyšší o dvě procenta. Ceny nafty byly v dubnu 2004 nejvyšší od srpna 2001. Zrychlil růst cen alkoholických nápojů a tabáku kvůli zvýšení cen cigaret o 1,1 procenta. Kromě poštovních a telekomunikačních služeb nejvíce vzrostly ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Podle analytičky České spořitelny Heleny Horské dubnové údaje o inflaci naznačují, že Česká národní banka nebude tlačena ke zvýšení základních úrokových sazeb. Nicméně prý nejdříve musí počkat na údaje z tohoto měsíce. "Růst cen alkoholu a tabáku bude ještě pokračovat a plně se projeví až v květnu," odhadla analytička.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme