Britové ukázali novou padesátilibrovou bankovku. Je na ní matematik Turing

Britská národní banka odhalila novou padesátilibrovou bankovku, na níž je vyobrazen matematik a zakladatel moderní informatiky Alan Turing. Informuje o tom server BBC News. Bankovka, která je vyrobena z polymeru, vejde do oběhu od 23. června – tedy na výročí Turingova narození.

Londýn (Aktualizováno: 14:50 25. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátilibrová bankovka s matematikem Alanem Turingem bude vyrobena z polymeru

Padesátilibrová bankovka s matematikem Alanem Turingem bude vyrobena z polymeru | Foto: Bank of England | Zdroj: Reuters

Alan Turing se do britské a světové historie zapsal především díky úspěšným pokusům zrychlit chápání kódovaných zpráv německého námořnictva během druhé světové války.

Díky tomu nese podle mnohých odborníků podíl na záchraně mnoha lidských životů a na zkrácení konfliktu. Podílel se i na vývoji prvních počítačů, a to v londýnské National Physical Laboratory a později na manchesterské univerzitě.

‚Utrpěla vážný šok.’ Britská ekonomika kvůli pandemii prudce zpomalila, HDP kleslo o 9,9 %

Číst článek

„Byl špičkovým matematikem, vývojovým biologem a průkopníkem informatiky. Jako gay byl ale i terčem příšerného zacházení. Vyobrazením na bankovku oslavujeme jeho úspěchy a hodnoty, které symbolizuje,“ řekl BBC News guvernér britské národní banky Andrew Bailey.

Poukazuje tak na Turingovu aféru s devatenáctiletým mladíkem, kvůli které byl matematik v roce 1952 zatčen. Namísto vězení byl ale nucen brát dámské hormony. Zemřel v jednačtyřiceti letech – údajně spáchal sebevraždu.

Na bankovce se objeví Turingova fotografie z roku 1951, která je součástí britské národní kolekce portrétů, jeho podpis, tabulka a matematické vzorce z Turingovy práce o informatice z roku 1936, nákres stroje, který pomáhal řešit německé kódované zprávy, páska zobrazující datum jeho narození v binárním kódu či jeho výrok pro deník The Times z 11. června 1949: „Tohle je pouze předzvěst toho, co nás čeká, a jen stín toho, čím se to stane.“

Tak jako jiné britské bankovky, i padesátilibrovka bude vyrobena z polymeru. Podle banky je díky tomu odolnější a bude těžší ji padělat.

Detail nové padesátilibrové bankovky s matematikem Alanem Turingem | Foto: Bank of England | Zdroj: Reuters

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme