Cena bitcoinu se dál zvyšuje. Za den vzrostla o skoro 11 procent a poprvé překonala hranici 40 000 dolarů

Cena digitální měny bitcoin se ve čtvrtek vyšplhala na další rekord, poprvé překonala hranici 40 000 dolarů (necelých 854 000 Kč). Podle údajů na specializovaném webu Coindesk se cena této nejpoužívanější kryptoměny dostala až na 40 324 dolarů, později se však vrátila pod hranici 40 000 dolarů a po 19.30 SEČ se pohybovala kolem 38 821 dolarů. Za den to byl nárůst o necelých 11 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Cena digitální měny bitcoin se ve čtvrtek vyšplhala na další rekord, poprvé překonala hranici 40 000 dolarů (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Loni se cena bitcoinu zhruba zečtyřnásobila. Bitcoin v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz na boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Cena bitcoinu překonala 30 000 dolarů. Za rok vzrostla hodnota kryptoměny čtyřnásobně

Číst článek

Analytici americké investiční banky JPMorgan tento týden uvedli, že cena bitcoinu by se mohla v dlouhodobějším horizontu vyšplhat až na 146 000 dolarů (přes 3,1 milionu Kč), pokud si bitcoin u investorů vybuduje pozici bezpečného útočiště v období nejistoty.

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se jeho cena vyšplhala na téměř 20 000 dolarů. V následujícím roce však zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů.

Skeptici podle serveru CNBC tvrdí, že situace se nyní opakuje, a označují bitcoin za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci bitcoinu však upozorňují, že nynější vývoj se liší tím, že měnu začali nakupovat rovněž institucionální investoři.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Češi v loňském prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. To bylo zhruba o 20 procent více než ve stejném období předloni.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme