Vláda rozdělila peníze na popovodňovou obnovu

Vláda dnes rozhodla o rozdělení 4 miliard korun z Evropského fondu solidarity na úhradu škod po povodních. Největší část dostanou kraje na obnovu svých území. Jak dodává Aleš Heřmánek, peníze už Ministerstvo financí dostalo na svůj účet. Pokud je do 14. ledna všechny neutratí, bude muset zbytek vrátit evropskému fondu. Z těchto peněz se budou proplácet zakázky související s povodněmi, které byly objednány nebo fakturovány ve 2. pololetí loňského roku. První více než miliardový balík peněz se bude týkat úhrad bezprostředních záchranných a likvidačních akcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Jan Rosenauer

Druhá část 2 miliardy 300 miliónů se rozdělí mezi kraje: "Tam je to 3,28 procenta ze škody, kterou daný kraj utrpěl podle vyčíslení škod uvedených v žádosti. A to proto, že celkový požadavek obcí a krajů v rámci tohoto okruhu výrazně převyšuje možnosti Fondu solidarity," podotkla mluvčí vlády Anna Stárková. Dalších necelých 300 miliónů půjde na odstraňování škod na majetku státu, zejména podniku Lesy České republiky a Povodí Labe, Ohře a Vltavy. Zbývá ještě 420miliónová rezerva. O jejím rozdělení se rozhodne později.

Analýzu více než desetiprocentní míry nezaměstanosti dnes má na stole česká vláda. Ministerstvo práce a sociálních věcí v ní mimo jiné navrhuje podporu podnikatelů, kteří vytvářejí nová pracovní místa. Rozpor mezi požadavky podniků a nabídkou profesí na trhu by mohly řešit jednak rekvalifikační kursy, ale také užší spolupráce firem se školami. Ty by se podle mluvčí ministerstva Kateřiny Prejdové měly více přizpůsobit potřebám zaměstnavatelů. "Je tady také snaha ministerstva motivovat lidi k tomu, aby se jim vyplatilo pracovat. Zvyšuje se minimální mzda, teď naposledy přijaté opatření, na základě kterého bude zkrácena doba, po kterou se budou vyplácet státní sociální podpory a samozřejmě také posílit kapacitu úřadů práce."

Česká vláda rozhodla i o tom, že se bude domáhat zrušení lednového verdiktu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburgu. V něm stát prohrál spor s Danou Bořánkovou, které má podle verdiktu zaplatit 465 tisíc korun. Bořánková si stěžovala na nepřiměřenou délku soudního řízení. Spor o vypořádání majetku s jejím bývalým manželem se totiž u českých soudů táhl 14 let. Žádost má být předána do Štrasburku příští týden a Česko bude žádat o znovuposouzení výše odškodnění.

Stát hodlá vydat v příštích 5 letech na podporu výroby bioplynu kolem 60 milionů korun. Předpokládá to návrh programu, který dnes projedná vláda. Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové je u nás využití tohoto alternativního zdroje energie v porovnání s jinými státy velmi malé. "Program je zaměřen na udržení stávajících podpor, tedy zejména dlouhodobou garanci minimálních výkupních cen energie z obnovitelných zdrojů a také přímou investiční podporu ze Státního fondu životního prostředí, ať už formou půjčky nebo dotace. Jeho cílem je zvýšit využívání obnovitelných zdrojů, které nepředstavují zátěž pro životní prostředí, protože tady má Česká republika v porovnání s Evropskou unií velké rezervy."

Věnovat se bude vláda i návrhu na omezení světelné reklamy ve městech a obcích a některé obce budou zřejmě muset upravit své veřejné osvětlení. Jde nařízení o tzv. světelném znečištění. Podle Evy Rychlíkové z Ministerstva životního prostředí se za světelné znečištění považuje takové světlo, které svítí i na místa, kde to není nezbytně nutné. Vládní nařízení má ale spíše obcím doporučit některé úpravy, jen málo toho zakazuje. "To by mělo jen říct, co mohou dělat obce v případě, že budou chtít to světelné znečišťění regulovat. Povinná jsou jen místa jako ty, které obklopují hvězdárny, kde je zapotřebí z hlediska lepší práce hvězdářů, aby bylo toho světelného znečištění co nejméně." Opatření by měla být provedena do roku 2007.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme