Wikipedie na mobilu zdarma. Iráčané neplatí při čtení internetové encyklopedie za data

Internetová encyklopedie Wikipedie je od úterý zdarma přístupná v mobilních telefonech Iráčanů. Díky dohodě s operátorem Asiacell už jeho zákazníci nebudou platit za data, která vyčerpají při čtení článků na oblíbené Wiki. Irák ale zdaleka není první zemí, kde se podařilo osvobodit prohlížení encyklopedie od veškerých poplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto)

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Projekt nabízející volný přístup k internetové encyklopedii se oficiálně jmenuje Wikipedie Zero. Odstartoval v roce 2012 a jeho cílem je umožnit přístup k informacím v encyklopedii co nejvíce lidem. To může být problém hlavně v rozvojových zemích.

Wikipedie jako taková je neplacená služba, ale když si ji někdo prohlíží na telefonu, musí platit za stahování dat svému mobilnímu operátorovi. Třeba školáci z rozvojových států pak nemají možnost encyklopedii využívat. Situace je o to horší v regionech, kde děti nemají dostatek učebnic a studijních materiálů.

Wikipedie chce ale tohle změnit a za uplynulých sedm let se dokázala na volném přístupu k internetové encyklopedii dohodnout s operátory v šedesátce zemí světa. Wikipedie Zero byla poprvé spuštěna v Malajsii, následovalo Thajsko, Saudská Arábie nebo Pákistán.

Chile Wikipedii zdarma zakázala

Když se o této možnosti lidé dozvědí, tak se o zpřístupnění stránek mnohdy sami zasadí. Například žáci jedné jihoafrické střední školy sice mají telefony, ale dokud je učitelé na školních počítačích neseznámili s Wikipedií, tak o ní nevěděli. Sepsali proto petici jihoafrickému operátorovi MTN, aby mohli používat encyklopedii ve svých telefonech, aniž by museli platit za stažená data. Operátor reagoval velmi rychle a rozhodl se projekt podpořit.

Hesla do Wikipedie píše stále více seniorů. Učí se ve speciálních kurzech

Číst článek

Iniciativa má ale i své kritiky. Někteří namítají, že jde proti principu síťové neutrality. Podle toho by všechna data měla být stejně dostupná a poskytovatelé internetu by měli s veškerým provozem na svých sítích zacházet stejně.

Třeba v Chile byla Wikipedie v telefonu osvobozená od poplatků za data do roku 2014, stejně jako Facebook Zero nebo Google Zero. Jenže chilské soudy pak rozhodly, že to odporuje principu síťové neutrality a tuto praxi zakázaly.

Projekt ale za dobu svého fungování dostal i několik ocenění za aktivismus a jeho příznivci zdůrazňují, že dostupnost internetové encyklopedie může mít zásadní přínos třeba už ve zmíněném vzdělávání.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme