Za dohodu o cenách dostal Telecom pokutu 10 milionů

Desetimilionovou pokutu vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Českému Telecomu za dohody o cenách. Firma ve smlouvách na dodávky modemů z roku 2003 zavázala dva dodavatele modemů pro technologii ADSL, že nebudou prodávat tato zařízení konkurenci za nižší cenu. Neplatné dohody mohly vést k ohrožení soutěže, uvedl předseda úřadu Josef Bednář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Českého telecomu

Budova Českého telecomu | Foto: Jan Rosenauer

Za nedovolené dohody o cenách dostal od antimonopolního úřadu Český Telecom 10milionovou pokutu. Firma ve smlouvách na dodávky modemů z roku 2003 zavázala dva dodavatele modemů pro technologii ADSL, že nebudou prodávat tato zařízení konkurenci za nižší cenu. Původně měl Telecom zaplatit o 5 milionů více, následně se ale odvolal a všechny dohody zrušil, vysvětluje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář. "Dopad na konečného spotřebitele se projeví růstem cen, protože konkurence nemohla nabídnout služby za ceny nižší, než by mohla, kdyby konkurence mohla nakoupit modemy za ceny nižší, než byly prodávány Českému Telekomu."

Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha uvedl, že vzhledem k nápravě nebyla třetí strana poškozena. To, že ÚOHS podle něj snížil na základě argumentů operátora původní sankci o třetinu, označil za dobrou zprávu. Firma nyní zvažuje další postup.

Podle Bednáře jde ale o jeden z nejzávažnějších protisoutěžních prohřešků. "V daném případě mohli narušit soutěž nejen mezi dodavateli modemů, a to tím, že dodavatelé si nemohli svobodně stanovit cenu, ale také mezi konkurenty Českého Telekomu, protože tito pak nemohli nastavit konkureční cenu služeb přístupu k internetu prostřednictvím technologie ADSL."

Český Telecom dostává od ÚOHS pokuty z českých firem nejčastěji. V posledních pěti letech mu úřad uložil pět sankcí v celkové výši 123 milionů korun. V zahraničí však patří telekomunikační firmy také mezi nejčastěji postižené. Slovak Telecom dostal například pokutu 20 milionů, finská společnost Lännen Puhelin jeden milion euro, Telecom Italia dokonce 152 milionů euro.

Markéta Kaclová, Markéta Hýlová, Gabriela Grmolcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme