Za odvoláním správkyně konkurzu UB by mohl stát konkurent

Za nedávným rozhodnutím Vrchního soudu v Olomouci o odvolání správkyně konkurzní podstaty Union banky Michaely Huserové možná stojí boj mezi konkurzními správci o miliony korun. Na dnešní mimořádné tiskové konferenci to řekla sama správkyně. Uvedla, že od jejího nástupu zavaluje soudy a další instituce stížnostmi ing. Roman Světlý. Sám je zapsán na seznamu správců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Motivem jeho počínání může být snaha dostat se na její místo, naznačila Huserová. "Sepisováním různých ataků na moji osobu se zabýval už delší dobu. Motivy pana Světlého mi nejsou známy. Můžeme pouze spekulovat, co za tím stojí. Mohou to být i ekonomické zájmy," řekla správkyně.

Podle odhadu odborníků by konkurz mohl vynést správci odměnu kolem 30 milionů korun. Novému správci přitom připadne podíl z celé částky, která se do banky během konkurzu vrátí, i když je většina majetku už prodaná.

Vrchní soud Michaelu Huserovou odvolal z funkce, protože podle něj špatně sepisovala majetek peněžního domu. Podle verdiktu ho včas nedávala do soudního spisu. Huserová ale tvrdí, že její postup je v souladu se zákonem. Žalobu v této věci podal za jednu věřitelku s pohledávkou sedmi set korun právě Roman Světlý. Jeho vyjádření se Českému rozhlasu zatím nepodařilo získat.

Zatím žádné nové úkony nenařídil státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství Alexandr Dadam. Ten převzal dohled nad průběhem konkurzu loni v červnu, když se případem začal zabývat Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

"Ještě jsem se s rozhodnutím soudu ani neseznámil. Musím nejprve zjistit, zda už jsme okolnosti zmíněné v rozsudku prověřovali, či ne, prověřujeme totiž veškerý prodej konkurzní podstaty Union banky," řekl ČTK Dadam. Podle něj je případ v závěrečné fázi, k rozhodnutí o dalším postupu by mělo dojít nejpozději do dvou měsíců.

Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už vyplatila 75.000 klientům 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů asi 34 procent, průměrný výnos z konkurzů v Česku je tři až pět procent.

Andrea Brtníková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme