Zahraniční obchod skončil v dubnu přebytkem

Vývoz českého zboží do zahraničí v dubnu převýšil dovoz o více než pět miliard korun. Z pohledu meziročního srovnání je to vůbec nejlepší výsledek v historii České republiky. Daří se vyvážet hlavně stroje a dopravní prostředky a nejvíce jich směřuje do zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

K nám pak naopak dovážíme hlavně suroviny, přivážně z méně rozvinutých zemí.

Podle Markéty Šichtařové ze společnosti NextFinance můžeme ale na výsledku zahraničního obchodu najít i jeden negativní jev: "Snad jediným nepříznivým jevem je zpomalení tempa růstu dovozu i vývozu. Při rostoucích objemech je přirozeně těžké udržet stále stejné tempo růstu, takže na tom neshledáváme nic znepokojivého. Ovšem přesto by bylo možné výsledek interpretovat poněkud negativně tak, že se snížil dovoz zboží takzvané investiční povahy. To je zboží, které rozšiřuje výrobní kapacity podniků a dlouhodobě má velmi blahodárný vliv na hospodářský růs, poznammenala Šichtařová.

Podle Markéty Šichtařové se bude našim vývozcům dařit i nadále a na konec letošního roku předpokládá 15 miliardový přebytek.

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme