Zaplavené firmy mohou získat pomoc z programu Rekonstrukce

Malé podniky, kterým ublížila povodeň, mohou získat pomoc z programu "Rekonstrukce". Českomoravská záruční a rozvojová banka ho spustí 2. května. Firmy budou moci žádat o zvýhodněné bankovní záruky a dotace, na které má banka k dispozici minimálně 150 milionů korun. O vyhlášení programu Rekonstrukce krátce po záplavách rozhodlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

voda v Hřensku už opadá

voda v Hřensku už opadá | Foto: Josef Suk

Českomoravská záruční a rozvojová banka nabízí zvýhodněné bankovní záruky, poskytované až do výše 90 procent jistiny úvěru a nesplacených úroků nepřesahujících 20 procent zůstatku jistiny půjčky. Přitom platí podmínky, že úvěr nesmí být vyšší než jeden a půl násobek škody. Další možností je získat dotaci, vysvětluje ředitel banky Ladislav Macka.

"Je to krytí vysloveně části nákladů, konkrétně 10 procent toho zničeného majetku, maximálně však jeden milion korun. Tato dotace bude vyplácena těm, co úspěšně zvládli ten projekt, na závěr a jednorázově."

Podniky nesmějí dlužit daně a sociální odvody, platy svým zaměstnancům a nesmí být v konkurzu. K žádosti o podporu musí dodat potvrzení o škodě buď od pojišťovny nebo od místně příslušné obce. Potřebný formulář najde podnikatel od příštího čtvrtka na internetových stránkách banky nebo ministerstva průmyslu.

Žádosti o záruku budou pobočky Českomoravské záruční a rozvojové banky přijímat do konce roku, o dataci lze žádat do konce května roku 2007.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme