Zdražovat se bude bydlení, cestování i telefonování

Domácnosti čeká zdražení. Průměrná domácnost zaplatí v porovnání s loňským rokem o zhruba 200 korun navíc. Elektřina zdraží o 10, teplo o 5 procent a stejně se zdraží také plyn. Ceny se však nemění všude stejně. Největší zdražení se týká Pražanů, západočechů a jihočechů. Nejmenší pak severomoravanů. Za popelnice navíc musí od tohoto roku platit paušální poplatek všichni lidé, kteří mají v daném místě trvalé bydliště. Zatím záviselo na majiteli domu, kolik popelnic si zaplatí. Ke zdražení musíme počítat i jízdné vnitrostátní autobusové dopravy. Peníze by po vás mohli chtít i v ambulancích, pokud budete žádat některé nadtandardní služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

První letošní půlrok budou obyvatelé bytů s regulovaným nájemným platit stejně jako loni. Jak řekl ředitel odboru cenové politiky ministerstva financí Pavel Maštálka, vyplývá to z cenového výměru ministerstva."Nájemné placené k 31.12. 2001 zůstane v bytě s regulovaným nájemným zachováno jako maximální měsíční nájemné až do 30.6. 2002. K 1. červenci pak lze upravit měsíční nájemné stejným způsobem jako v minulosti až k maximální hranici."

První leden přinesl i vyšší ceny za energii. Pro domácnosti zdraží elektřina téměř o 10 procent, o 16 korun na gigajoul se zvednou ceny tepla a v průměru o 5 procent ceny plynu. Předseda energetického regulačního úřadu Pavel Brychta však nevylučuje, že v průběhu roku by plyn mohl naopak zlevnit. "My máme možnost upravovat ceny plynu jednou za čtvrtletí a jestliže by pokračoval ten příznivý vývoj v cenách ropy, tak je pravděpodobné, že bychom k té úpravě cen přistoupili."

Za popelnice musí od nového roku platit paušální poplatek všichni lidé, kteří mají v daném místě trvalé bydliště. Zatím záviselo na majiteli domu, kolik popelnic si zaplatí. Ministerstvo životního prostředí vidí výhodu v tom, že si každý bude moci říct, jak často chce popelnici odvážet. Výši poplatků určuje obec, maximální částka přitom nesmí překročit hranici 500 korun na občana a rok. Většina obcí vyhláškou ceny určila, obvykle se pohybují kolem 400 korun. Lidem, kteří jsou například v sociální tísni, obec může poplatky odpustit.

Například v Třeboni na Jidřichohradecku bude město občanům na tyto platby přispívat, jak nám řekl starosta Jiří Houdek. "Od občanů města by bylo možno získavat 411 korun za osobu a rok, nicméně na zastupitelstvu jsme odsouhlasili, že město Třeboň bude částečně tuto cenu dotovat, takže jsme odsouhlasili částku 360 za osobu a rok." Za odvoz odpadků musejí platit také chataři a chalupáři. Zatímco usedlíci budou platit paušál za každého trvale přihlášeného obyvatele, za rekreační objekt zaplatí pouze majitel.

Ceny vodného a stočného by letos měly vzrůst maximálně o 10 procent. Potvrdil to ředitel odboru cenové politiky ministerstva financí Pavel Maštálka. "U vodného a stočného a pak i u autobusové dopravy předpokládá ministerstvo financí zhruba nárůst do deseti procent. U vodného a stočného se nově umožňuje uplatnění takzvaných dvousložkových cen a povinnost navíc poskytovat slevy za nefunkčnost systému, víme dobře, jak často voda vypadává. Nefunkčnost systému vyvolá povinnost poskytovat i slevy."

Mezi Ministerstvem financí věcně usměrňované ceny patří jízdné vnitrostátní autobusové dopravy. To by letos nemělo stoupnout o více než 10 procent. Ředitel odboru cenové politiky ministerstva Pavel Maštálka ale předpokládá, že ceny by mohly i klesat. "U vnitrostátní autobusové dopravy předpokládáme maximálně nárůst cen zhruba do 10 procent, vždy však podle vývoje nákladovosti jednotlivých organizací. Ke změně vůbec nemusí dojít. Podle informací, které máme z terénu, řada autobusových dopravců neuvažuje zejména zpočátku roku se změnou jízdného."

Záleží na tom jestli jsme stálými zákazníky Českých drah nebo ne. Ti, co mají takzvanou Z kartu - mimochodem její pořízení je teď také dražší, stojí 200 korun, jezdí za zhruba stejné ceny jako loni. Ti, co mají denní, měsíční nebo čtvrtletní permanentky se zase musejí připravit na 40-ti procentní zdražení od 27.ledna. Vyšší ceny platí také v městské hromadné dopravě - třeba v Brně, Liberci nebo Plzni. Tam je to ale kompenzováno zřízením takzvané integrované dopravy jakou známe třeba z Prahy nebo západoevropských měst....

Připlatíte si i v ambulancích za některé nadstandardní služby. Přehled služeb - zatím ale bez cen - vydala Česká lékařská komora a měl by být vyvěšen v ordinacích. Platby v hotovosti se nedotknou lékařské péče hrazené pojišťovnou. Jak upřesnil prezident České lékařské komory David Rath, připlatí si pouze ten, kdo si vyžádá služby, které přímo nesouvisejí se zdravotní péčí. "Může jít například o možnost konzultovat svého lékaře mimo ordinační dobu nebo návštěva specialisty, který nevykonává domácí návštěvní službu, přímo u pacienta."

Český telecom mění poplatky za používání pevných linek a to znamená, že za nejrozšířenější tarif HOME STANDARD se bude měsíčně platit 299 korun.

Naopak minimální mzda se od včerejška zvedla o 700 korun - tedy z 5000 na 5700. Vláda se tak snaží motivovat lidi, kteří váhají zda zůstat doma na podpoře, nebo si hledat práci. Minimální mzda se pravidelně zvyšuje k prvnímu lednu. O letošních částkách se ale hodně diskutovalo. Odbory navrhovaly 5700 korun. Zaměstnavatelé o dvě stovky méně. Vláda se nakonec přiklonila k vyšší částce. V praxi to tedy znamená, že nejnižší hrubá mzda nesmí být nižší než 5700, chcete-li: 34 koruny za hodinu. Nařízení se týká všech firem, které vyplácejí své zaměstnance na základě mzdových tarifů.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme