Zvykáme si číst elektronicky. Trh se tomu přizpůsobuje

Češi už si zvykají číst elektronicky. Zatím se u nás prodalo přibližně 50 000 čteček. A trh se konečně začíná tomuto trendu přizpůsobovat. Důkazem je i dnešní spuštění portálu Ebux.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Literární redaktorka Ivana Myšková v záplavě knih

Literární redaktorka Ivana Myšková v záplavě knih | Foto: Helena Petáková

Stojí za ním jedna z největších firem podnikajících na českém trhu - Euromedia group. Prodávat bude nejen eknihy, ale od června také vlastní čtečku. A právě to se konkurentům nelíbí.

Firma sama se netají tím, že vzorem jí je portál Amazon.com, který má vlastní čtečku Kindle. A tu, když si pořídíte, tak jinou e-knihu než právě z Amazonu si do ní nestáhnete. Kritizuje to například Martin Lipert z portálu eReading.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma ve Světě o druhé zmapovala redaktorka Alžběta Havlová

„Bude to ještě trochu zhoršené než u toho samotného Kindlu, ti lidé si budou moci nakupovat knížky pouze jenom na Ebux a už ztratí tu volbu. Člověk bude vázán k jednomu distributorovi a ten koncept je opravdu udělán tak, aby měl problémy s nakupováním u konkurence. A samozřejmě je to obchod: na začátku získáte levnou čtečku, ale ten obchodník ví, že se mu to vrátí při prodeji samotných knih.“

Podle Liperta a dalších konkurentů je tady evidentní snaha o monopolizaci trhu. To generální ředitel Eromedia group Andreas Kaulfuss odmítá.

„My nebudeme jediní, kdo přijde s takovým systémem, takových systémů bude celá řada. Na druhou stranu za tím úmyslem vytvořit spojení obchodu a aplikace stojí jednoznačně snaha o ochranu díla. Vy potřebujete garantovat tomu autorovi nějakou formou to, že ten soubor, který si člověk koupí, bude opravdu stažený a využívaný jen jednou tím daným zákazníkem. Takže tady nejde o nějaký monopol, tady jde o to ochránit ten obsah a to duševní vlastnictví autora.“

Čtečka Asus DR-900

Kritici to srovnávají s DRM ochrannou technologií mptrojek, kdy jste si legálně nějakou koupili, ale přehrát jste ji mohli jen v určitém zařízení.

Podle nich tak tady bude portál Ebux a pak „zbytek světa“. Třeba knihkupectví Kosmas, které spustí prodej e-knih na konci května, vnímá portál Ebux.cz jako ostrov, který do toho trhu vnese jen další zmatek. Ostatní vydavatelé chtějí, aby se trh s e-knihami řídil určitými standardy, které jsou ve světě známé.

Andreas Kaulfuss argumentuje i tím, že zároveň se čtečkou budou zdarma nabízet i softwarovou čtečku do počítače, mobilu nebo tabletu. Přes tu si přečtete cokoli.

Přidávají se i další nakladatelství

Na rostoucí poptávku po elektronických knihách reagují i další česká nakladatelství; některá rychleji, některá pomaleji. Třeba právě eReading nabízí ke stažení už 550 elektronických knih. Nakladatelství Fragment plánuje pro letošní rok každý měsíc vydat v digitální verzi přibližně 20 svých titulů.

Od začátku loňského prosince k vydávání e-knih přistoupilo také nakladatelství Portál. E-knihy začne ke konci května prodávat i internetové knihkupectví Kosmas. Dnes spuštěný web Ebux.cz nabídne 800 titulů.

Nákup čtečky je třeba dobře zvážit

Čtenáři by si ovšem měli koupi čtečky dobře rozmyslet. Za prvé je nutné zjistit, jaké formáty podporuje, její technologické parametry - v tom jsou čtečky zrádné.

„Zjistěte si, kde chcete kupovat knihy, zjistěte si, které čtečky jsou podporovány. A samozřejmě bych doporučil čtečky, které jsou nejotevřenější, do kterých si můžete nahrát vlastní dokument, které jsou podporovány co nejširšími platformami a tak dále,“ dodává Martin Lipert.

Doplňme, že čtečky využívají technologie elektronického inkoustu. Nesvítí na vás, chovají se jako papír, až na to, že nešustí.

Alžběta Havlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme