Autor

Filip Černý

V Českém rozhlase České Budějovice v současnosti pracuji jako redaktor publicistiky. Spolupodílím se na některých programových řadách a rubrikách, například Jihočeši, Přímá řeč nebo O knihách s knihovnicí, a natáčím příspěvky pro vysílání. 

Narodil jsem se v Praze v roce 1971 a během svého života jsem vystřídal celou řadu bydlišť i zaměstnání. V roce 1992 mne osud zavál do jižních Čech, které se od té doby staly mým domovem.

V roce 2002 jsem nastoupil do českobudějovického studia Českého rozhlasu. Po několikaměsíčním pobytu v redakci zpravodajství jsem se stal redaktorem v redakci publicistiky. Za tu dobu jsem se novinářsky věnoval celé škále témat, mimo jiné jsem od roku 2005 do roku 2011 natáčel seriál Kořeny, který vycházel i knižně. 

V práci se rozhodně nenudím; pokud si potřebuji vyčistit hlavu a na chvíli vypnout, rád sáhnu po nějakém comicsu nebo se vydám na pěší výlet. Mezi mé oblíbené destinace patří zřícenina Karlshausu u Purkarce, přírodní památka Černýšovické jalovce nebo kostelík sv. Rozálie u Bernartic. 

RSS autora

Články autora

3:28

|Filip Černý, Alžběta Havlová, Barbora Pirochová, pir, ak |Regiony

Studenti pokračují v protestu proti KSČM ve vedení Jihočeského kraje hladovkou

Demonstrace, stávka a nyní i hladovka. Studentské protestní akce proti koalici ČSSD a KSČM ve vedení Jihočeského kraje pokračují. Studentům vadí především nová krajská radní pro školství a kulturu Vítězslava Baborová z KSČM. Ta se ale stejně jako hejtman Jiří Zimola z ČSSD odmítá tlaku protestujících podvolit.

1:41

|Filip Černý |Zprávy z domova

Na zákon o církevních restitucích čekají ve Vyšším Brodě. Chtějí opravit klášterní pivovar

Církevní restituce už čekají jen na podpis prezidenta. Pokud zákon skutečně začne platit, uleví se stovkám obcí a měst napříč republikou. Na církevních pozemcích se totiž nemohou stavět nové domy, parkoviště nebo třeba protipovodňové bariéry. A netrpělivě čekají i cisterciáci v klášteře ve Vyšším Brodě. Ohromný komplex není dodnes celý jejich a část hospodářských budov tak beznadějně chátrá. Přitom jde o národní kulturní památku.

2:29

|Filip Černý, Marika Táborská, Jiří Čondl, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Policie obvinila primátora Českých Budějovic Thomu ze zneužití pravomoci

Ze zneužití pravomocí obvinila policie českobudějovického primátora z hnutí Občané pro Budějovice Juraje Thomu. Spolu s bývalým vedoucím odboru radnice měli podepsat bez vědomí rady města dodatek ke smlouvě na nákup počítačového vybavení. Městskou pokladnu tím měli připravit o pět milionů korun. Hrozí jim až desetileté vězení.

2:27

|Filip Černý |Regiony

Na třetí vzpomínkovou akci v Letech u Písku se sjelo jen 12 lidí

Na začátku července skončil pietní akt na místě takzvaného sběrného tábora v Letech u Písku skoro skandálem. Akce se tehdy zúčastnil i premiér Petr Nečas, přesto některé romské organizace vyzývaly dokonce k jejímu bojkotu. Upozorňovaly, že výročí připadá na květen. A nelíbí se jim také, že na místě tábora stojí vepřín, který žádají Romové vykoupit a přeměnit v pietní místo. A v Letech se dnes konala další, letos už třetí tichá vzpomínka na oběti romského holokaustu.

1:35

|Filip Černý, Lucie Maňourová |Regiony

V Borku u Českých Budějovic nevěří dalšímu slibu na dostavbu D3

Je jedno, zda bude dálnice zaplacena z českého či evropského rozpočtu nebo formou PPP projektu, říkají lidé na jihu Čech. Hlavně aby byla. Reportér Českého rozhlasu navštívil obec Borek na předměstí Českých Budějovic, přes kterou se neustále valí proud aut směrem ku Praze. Už desetiletí tam místní čekají na dálniční obchvat.

|Filip Černý, bre |Zprávy z domova

Emočně vypjatá i věcná byla diskuse o rozšíření Temelína. Protáhla se do noci

Nepotřebujeme další reaktory, už teď vyvážíme tolik elektřiny, které vyrobí plná kapacita Temelína. I to byl jeden z argumentů odpůrců dostavby jaderné elektrárny na veřejném projednávání o vlivu jejího rozšíření na životní prostředí, které probíhalo v Českých Budějovicích od odpoledne do pozdních nočních hodin. Námitky budou muset úředníci zapracovat do projektové dokumentace.

10:41

|Filip Černý, Marika Táborská, Jiří Čondl |Zprávy z domova

Zastánci a odpůrci jádra diskutují o dopadech dostavby Temelína

Zastánci i odpůrci jádra diskutují celý den v Českých Budějovicích o dopadu dostavby jaderné elektrárny Temelína na životní prostředí. Se zástupci iniciativ z jižních Čech, Německa a Rakouska se tam sešli mimo jiné lidé z ČEZu a ministerstva životního prostředí. Z Německa a Rakouska přišlo na 30 tisíc připomínek, které budou muset technici a úředníci přezkoumat a případně do projektu zapracovat.

2:02

|Filip Černý, Simona Bartošová |Zprávy z domova

V Praze začíná hlavní líčení v případu kauzy ROP Jihozápad

Kauzou nazvanou „ROP Jihozápad" se dnes začne zabývat Městský soud v Praze. Jedná se v ní o machinace s evropskými dotacemi určenými na rozvoj Jihočeského a Plzeňského kraje. Jiří Trnka, exředitel úřadu, který měl jejich rozdělování na starost, a úředník Martin Půlpytel jsou obviněni ze zneužití pravomocí veřejného činitele, pletichy ve veřejné soutěži a poškozování zájmů Evropských společenství.