Exšéf pražské ČSSD Hulinský míří na vnitro. Bude se věnovat veřejné správě

Bývalý šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský je od července novým náměstkem ministra vnitra. Posílí tak tým svého spolustraníka Milana Chovance. Bude se primárně věnovat oblasti veřejné správy. Hulinský přichází z ministerstva školství, kde na konci měsíce opustil post politického náměstka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK pražské ČSSD k aktuální situaci v koalici na pražské radnici, předseda pražské ČSSD Petr Hulinský

TK pražské ČSSD k aktuální situaci v koalici na pražské radnici, předseda pražské ČSSD Petr Hulinský | Foto: Filip Jandourek

Petr Hulinský nastupuje na pracovní místo náměstka člena vlády, kterého na základě zákona o státní službě jmenuje přímo ministr vnitra Milan Chovanec.

„Petr Hulinský vystudoval policejní akademii v Bratislavě i v Praze, kde od roku 2014 působí na Katedře trestního práva. V minulosti zasedal v Poslanecké sněmovně, ve které kromě pozice místopředsedy Výboru pro obranu a bezpečnost působil mj. také jako místopředseda ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. Je držitelem osvědčení NBÚ pro stupeň tajné,“ píše se v prohlášení ministerstva.

Hulinský působil na ministerstvu školství za ministra Marcela Chládka z ČSSD jako náměstek pro sport. V týmu nynější sociálnědemokratické ministryně Kateřiny Valachové se ale stal politickým náměstkem a na starosti měl hlavně tělovýchovu a sport.

„Pan Petr Hulinský byl náměstkem člena vlády. Jeho pracovní poměr skončil po vzájemné domluvě k 30. červnu roku 2016," uvedla mluvčí resortu školství Klára Bílá.

Za jeho odchodem ze školství ale podle informací Práva stojí neshody s ministryní. Hulinského na postu náměstka pro sport na ministerstvu školství nahradil náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc z KDU-ČSL. Z ministerstva školství zamířil na vnitro loni v květnu také náměstek pro legislativu Petr Mlsna.

Exšéf pražské ČSSD a náměstek primátora Béma

Hulinský byl v minulosti šéfem pražské ČSSD a náměstkem primátora. Z křesla předsedy ho smetl vývoj na pražské radnici, kdy se koncem roku 2011 rozpadla koalice ODS a ČSSD a vznikla nová spolupráce mezi ODS a TOP 09.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier v té době médiím řekl, že Hulinský „ztělesňuje klientelismus v pražské politice". Chtěl dokonce prosadit, aby byl politik ze strany vyloučen. Nakonec ale od návrhu ustoupil.

Hulinský se také tehdy potýkal s kauzou údajných manipulací s dary městských firem pro postižené. Čelil obvinění, že zneužil dary pro charitu.

Přes společnost Spastic handicap měl údajně přesměrovat dary určené lidem s ochrnutým svalstvem do spřízněných firem. Hulinský ale obvinění odmítal a trval na tom, že se žádného pochybení nedopustil.

Čtyři roky působil jako náměstek primátora v období, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS). Byl tedy i u projektu karty Pražana, tedy opencard.

Hulinský ohledně toho vypovídal v září 2010 jako svědek před soudem. Společně s exnáměstkem Rudolfem Blažkem z ODS se tehdy shodli, že projekt považovali v době jeho schvalování za správný.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme