Česko by podle Stropnického měly dál hlídat gripeny. Jako ministr chce rozhodnout hned

Prodloužit pronájem švédských stíhaček Jas-39 Gripen chce kandidát na ministra obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. O pronájmu se musí rozhodnout zhruba do konce března, Stropnický Českému rozhlasu řekl, že pokud resort povede, bude otázku stíhaček řešit okamžitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhací letoun Jas-39 Gripen Armády ČR

Stíhací letoun Jas-39 Gripen Armády ČR | Zdroj: ČTK

Podle Stropnického mluví ve prospěch pronájmu nižší cena i to, že piloti umějí na strojích létat a stíhačky se etablovaly jako součást české vzdušné obrany.

Nedávno osud gripenů odložila vláda v demisi a předala ho tak vznikajícímu kabinetu. Návrh nové smlouvy připravoval ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Podle návrhu by se pronájem prodloužil do roku 2027.

„Cena pronájmu by měla být o 32 procent nižší,“ řekl Picek. Při současném kurzu by za něj Česká republika zaplatila 16,5 miliardy korun.

Smlouvu o nákupu gripenů schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana. O dva roky později vláda Vladimíra Špidly rozhodla, že si Česko 14 švédských stíhaček pronajme. Cena za deset let pronájmu byla dohodnuta na zhruba 20 miliard korun. O prodloužení pronájmu, který vyprší letos, uvažovala už vláda Petra Nečase, požadovala však od Švédů nižší cenu.
V souvislosti s pořízením letadel se v českých i zahraničních médiích spekulovalo o možné korupci, česká policie však žádné protizákonné jednání nezjistila.

Smlouva počítá i s modernizací stíhaček. To armáda vítá. Třeba vzdušný prostor nad Libyí nemohli čeští piloti kontrolovat, protože se gripeny nemohly propojit se systémy dalších zemí.

Podle Martina Stropnického Česko nadzvukové stíhačky potřebuje. „Země, které těmito zbraněmi nedisponují, jsou třeba Island, Lucembursko, pobaltské země. Já si nemyslím, že my patříme úplně do kategorie těchto zemí,“ řekl Stropnický.

Odvolal se také na tradici českého letectva. „Letectvo je vždycky elita, my jsme v oblasti vojenského letectví dosahovali vždycky výborných nebo dokonce vynikajících výsledků,“ poznamenal kandidát na ministra.

Jas-39 Gripen | Foto: ČTK

Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme