Izraelský ministr obrany se omluvil za kritiku Johna Kerryho

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon se omluvil za kritiku šéfa americké diplomacie a jeho působení v mírovém dialogu s Palestinci. Jalonovy komentáře pronesené v soukromí zveřejnily izraelské deníky. Jalon řekl, že americký ministr zahraničí John Kerry přistupuje k usmiřování Izraelců s Palestinci jako posedlý spasitel. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby Kerry dostal Nobelovu cenu míru a už se do jejich sporů nepletl. Spojené státy se proti jeho poznámkám rázně ohradily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry jednal v Ramalláhu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem

Americký ministr zahraničí John Kerry jednal v Ramalláhu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem | Zdroj: Reuters

V soukromých rozhovorech také Jaalon prohlásil, že mu Kerry nemůže říct nic nového o konfliktu s Palestinci, třebaže navštívil Blízký východ už desetkrát za necelý rok. Americká diplomacie vzápětí označila Jalonovy poznámky za nevhodné a urážející.

„Považujeme ty poznámky za urážející a nevhodné. A to zvlášť s ohledem na to, kolik toho už Spojené státy udělaly a i v budoucnu hodlají dělat na podporu izraelské bezpečnosti,“ říká mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová a pokračuje:

„Ministr Kerry a jeho tým pracovali dnem i nocí na prosazení bezpečného míru pro Izrael. A to i díky Kerryho upřímné starosti o izraelskou budoucnost. Nečekali bychom od ministra obrany blízkého spojence, že bude zpochybňovat jeho motivy a překrucovat jeho návrhy.“

Jaalon se za svá slova omluvil. Uvedl, že rozhodně neměl v úmyslu někoho urazit.

John Kerry hraje roli prostředníka mezi dvěma znepřátelenými stranami. Při poslední návštěvě vyjádřil naději, že mírová smlouva mezi Palestinci a Izraelci spěje ke zdárnému konci. Nic konkrétního zatím ale z jednání nevzešlo.

Izrael navíc v předešlých dnech oznámil, že chce postavit 1400 nových domů v židovských osadách v Jeruzalémě. Podobné stavební plány byly ale také jedním z důvodů, proč obě strany v minulosti mírová jednání přerušily.

Jan Prokeš, Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme