Berounská radnice rozdává barevné tašky na odpad. Doufá, že naučí lidi lépe třídit

Se zpožděním více než čtvrt roku dorazily do Berouna speciální tašky na tříděný odpad. Radnice za ně utratila 85 tisíc korun a doufá, že díky projektu začnou obyvatelé ještě zodpovědněji třídit. To by pak mohlo snížit objem odpadu, který popeláři odvážejí na drahé skládky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto)

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Barevné tašky mohou lidé nově získat v eko-dvoře berounských Technických služeb. Platí tu pravidlo 'kdo první přijde, ten první mele'.

„My jsme se zapojili do pilotního projektu pro občany, to znamená, že si zdarma budou moci vyzvednout plastové tašky, které slouží na třídění odpadu, tedy na sklo, papír a plasty,“ říká za berounskou radnici Pavla Švédová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nový projekt berounské radnice se zajímal reportér Petr Kološ

Tašky jsou pevné, omyvatelné a k dispozici jsou ve dvou velikostech - pro byty a rodinné domy.

„Jejich výhodou je také to, že mají po stranách zipy, čili se dají spojit v jeden celek,“ upřesňuje Švédová.

Celkem je k dispozici téměř 2500 třídících sad. Tašky ale dostanou jen ti, kteří mají v občanském průkazu trvalý pobyt ve městě Beroun. V první fázi jsou připravené pro asi třetinu všech domácností.

Výsledky projektu se radnice chystá vyhodnotit zhruba po roce. „Slibujeme si to, že přesvědčíme i ty, kteří dosud netřídili, třeba z toho důvodu, že to pro ně nebylo pohodlné,“ dodává Pavla Švédová.

Pokud se totiž lidé naučí třídit, mohl by se snížit objem směsného komunálního odpadu. Jeho ukládání na skládky je drahé, a i když město svým obyvatelům poplatky za svoz odpadu účtuje, stále na něj z obecního rozpočtu doplácí.

Tyto náklady by v Berouně rádi snížili, a proto přichází s pilotním projektem barevných třídících tašek.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme