McCartney a Starr se opět sejdou na pódiu. Beatles dostanou Grammy za celoživotní dílo

Bývalí členové skupiny Beatles Paul McCartney a Ringo Starr se opět sejdou na jednom podiu. V Los Angeles dnes převezmou dva dosud žijící členové britské formace právě za Beatles cenu Grammy za celoživotní dílo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

The Beatles (1964)

The Beatles (1964) | Zdroj: Wikimedia Commons, Library of Congress | CC0 1.0,©

V únoru to bude padesát let, kdy skupina Beatles – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr – vystoupila ve slavné americké televizní show Eda Sullivana.

Liverpoolskou kapelu už tehdy znala celá Velká Británie, za oceánem se však o nich příliš nevědělo. Díky televiznímu vystoupení, které sledovalo 74 milionů lidí, si Spojené státy „Brouky“ navždy zamilovaly.

„Jejich muzika byla opravdu mimořádná a navíc to byla první generace muzikantů, kteří měli k dispozici televizi. Jejich sláva se šířila i skrz ní a právě to hrálo třeba u Elvise Presleyho nebo u Beatles nezanedbatelnou roli – najednou je mohlo vidět mnohem víc lidí,“ připomíná hudební publicista Pavel Klusák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legendární skupinu Beatles ve vysílání Radiožurnálu připomněli redaktorka Pavlína Nečásková a hudební publicista Pavel Klusák

Dnes americká hudební akademie udělí Beatles, kteří se rozpadli před více než 40 lety, cenu za celoživotní dílo.

„Beatles inspirují třeba kuráží přestat koncertovat uprostřed kariéry, opustit cestu hitové kalkulace a dělat muziku nejlíp, jak v té době uměli,“ uvádí Klusák.

Hudbě se žijící členové skupiny věnují pořád, i když jednotlivě. Levoruký baskytarista původní formace Paul McCartney má na svém kontě 16 alb, poslední s příznačným názvem NEW vydal loni a kritici jeho práci nadšeně opěvují.

Se stejným zápalem pak bulvární novináři píší o jeho rozvodech, svatbách nebo veganském životním stylu, jehož je Paul McCartney velkým propagátorem. „Kdyby jatka měla skleněné zdi, každý by byl vegetariánem,“ říká Paul ve spotu pro organizaci PETA.

McCartney se také účastnil třeba kampaně Meat Free Mondays, která měla za cíl přimět veřejnost odpustit si alespoň jednou týdně maso.

Zdravý životní styl vyžaduje McCartney i u svých zaměstnanců. Při posledním turné prý personálu naordinoval pouze veganský jídelníček. Dlužno dodat, že jeho koncertní šňůře to na úspěchu neubralo.

Ani bubeník Ringo Starr nepověsil uměleckou dráhu na hřebík. Před dvěma lety vydal 17. sólovou desku. Kromě hudby se věnuje také fotografování. V loňském roce představil novou knihu svých snímků nazvanou Fotografie. V ní jsou také dosud nezveřejněné fotografie ze zákulisí Beatles.

Ringo Starr a Paul Mccartney si i po rozpadu kapely několikrát společně zakoncertovali, třeba kvůli charitě. V Los Angeles si to teď zopakují.

The Beatles | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme