Pochod Mendelssohna-Bartholdyho proslavila královská svatba. Hraje se dodnes

Před 156 lety, přesně 25. ledna 1858, zažil Londýn velikou slávu: nejstarší dcera královny Viktorie si brala německého následníka trůnu. Celá královská rodina měla ráda hudbu německého skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, a tak není divu, že si nevěsta, princezna Viktorie Sasko-Koburská, dala zahrát jeho svatební pochod. A právě to byl počátek slávy jedné z nejoblíbenějších svatebních skladeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Církevní svatba

Církevní svatba | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Felix Mendelssohn-Bartholdy napsal svou nejznámější skladbu v roce 1842. Bylo mu 33 let a působil tehdy v Lipsku.

„Svatební pochod je součástí hudby ke hře Sen noci svatojánské Williama Shakespeara,“ upřesňuje okolnosti vzniku slavného svatebního pochodu Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby Českého rozhlasu Vltava.

Přehrát

00:00 / 00:00

O původu slávy jednoho z nejznámějších svatebních pochodů se zajímala redaktorka Helena Berková

Na svatbě zazněl pochod poprvé ještě za autorova života - 2. června 1847. V anglickém Tivertonu si ho vybrali snoubenci Dorothy Carewová a Tom Daniel. Tehdy to ale nikoho nezaujalo.

Hvězdná chvíle opusu číslo 61 přišla až 25. ledna 1858 na královské svatbě v Londýně. Nestarší dcera královny Viktorie, princezna Viktorie Sasko-Koburská, si brala následníka německého trůnu Fridricha Pruského. A právě při tomto obřadu se hrál svatební pochod Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Jeho výběr svědčí o tom, že britská královská rodina neztratila zájem o hudbu německého skladatele ani 11 let po jeho smrti. Mendelssohn-Bartholdy do Británie často jezdil a královna Viktorie i její manžel, princ Albert, ho měli rádi.

Felix Mendelssohn-Bartholdy zemřel v roce 1847, a to v pouhých 38 letech. „Napsal toho hodně a také stihl jednu úžasnou věc - objevit světu Bacha, který byl v té době už 50 let po smrti,“ říká Petr Veber.

Přidejme k tomu šťastné manželství a pět dětí. Obliba svatebního pochodu je možná zaslouženým dárkem za pomoc, jakou Felix Mendelssohn-Bartholdy poskytoval svým kolegům, i za oživení zájmu nejen o dílo Bacha, ale i Händela a Schuberta.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme