Americká moderátorka Oprah Winfreyová slaví 60. narozeniny

Oprah Winfreyová, americká moderátorka a zároveň nejbohatší Američanka afrického původu, dnes slaví šedesáté narozeniny. Její talk show prošly tisíce slavných i obyčejných lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprah Winfreyová

Oprah Winfreyová | Zdroj: Reuters

Show Oprah Winfreyové skoro před třemi lety skončila, kouzlo obrovského úspěchu podle amerických médií spočívalo v pozitivním přístupu.

Na rozdíl od mnoha dalších moderátorů své hosty nezesměšňovala, vše dokázala pojednat s humorem. Její talk show mnohdy připomínala skupinovou terapii, kam se chodili bez ostychu vypovídat a i vyplakat slavní i obyčejní Američané.

Jak napsal list The New York Times: The Oprah Winfrey Show se zároveň stala ‚expresní linkou k naplnění amerického snu o zbohatnutí‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobní život a kariéru Oprah Winfreyové připomněl redaktor Jaromír Marek

Řada herců, spisovatelů nebo politiků, kteří se objevili v jejím pořadu, mohli skoro jistě počítat s úspěchem. V roce 2004 i 2008 mluvilo hodně lidí o její kandidatuře na prezidenta, ona sama se k tomu nevyjádřila. Ale i díky její podpoře možná Barack Obama vyhrál prezidentské volby.

Její show měla vždy velkou sledovanost. Nejvíc diváků sledovalo díl se zpěvákem Michaelem Jacksonem z roku 1993. Pořad si pustilo 62 milionů diváků. Celkem bylo odvysílaných 5000 dílů. Nejčastějším hostem byla zpěvačka Celine Dion, která se pořadu zúčastnila 27krát.

Jejím hostem byla v roce 2008 i tenistka Martina Navrátilová, která tehdy vystoupila s Chris Evertovou.

Oprah Winfreyová se považuje za nejbohatší Afroameričanku a možná je i nejbohatší ženou světa. Její majetek je odhadován na téměř 3 miliardy dolarů. Od května roku 2011 do května 2012 vydělala 165 milionů dolarů (v přepočtu 3,212 miliardy korun). Zároveň ale hodně peněz věnovala na dobročinné účely. Sama pochází z velmi chudých poměrů.

Oprah Winfrey | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme