Co se škádlívá, rádo se mívá, reagoval Sobotka na Zemanovy výtky k seznamu ministrů

Šest faktických chyb prý napočítal prezident Miloš Zeman v návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na jmenování ministrů. Při jmenování nového kabinetu to dnes také Sobotkovi vyčetl. Premiér na to reagoval až později, Zemanovy poznámky prý bere jako bonmot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Zeman vyčetl Sobotkovi, že v návrhu na jmenování vlády jsou chyby ve jménech ministrů i v resortech.

V kopii návrhu, kterou Českému rozhlasu poskytla Kancelář prezidenta republiky, je například chyba u jména lidoveckého ministra zemědělství Mariána Jurečky. Je tam uveden jako Martin a podle návrhu by byl ministrem zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byli nový ministr kultury Daniel Herman a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

Ministrem životního prostředí by pak byl Richard Brabenec, nikoli Richard Brabec z hnutí ANO.

V dokumentu také například není uveden celý název ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. A předseda KDU-ČSL a ministr pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek nemá v textu uvedeny všechny vysokoškolské tituly.

Celkem prý prezident napočítal chyb šest. „Milý pane premiére, šest chyb v jeden a půl stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ uvedl Zeman.

Herman: Myslím, že to nebylo nic tak fatálního

Sobotka při jmenování na kritiku nereagoval a mluvil hlavně o plánech své vlády. Později se k výtkám vyjádřil spíše v odlehčeném duchu.

„Já myslím, že pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot skutečně neumí odpustit. Je tady staré pořekadlo – co se škádlívá, rádo se mívá. Já doufám, že to bude platit i pro budoucí vztahy mezi panem prezidentem a nově vzniklou vládou,“ poznamenal Sobotka.

SLEDOVALI JSME ONLINE: Sobotkova vláda poprvé jednala, o důvěru požádá kolem 18. února

Číst článek

Podle nového ministra kultury Daniela Hermana by se sice chyby, jako byly překlepy v premiérském návrhu, stávat neměly, dodal však, že „chybovati je lidské“.

„Je to taková výzva, abychom si dávali pozor. Já jsem tomu rozuměl jako jakémusi přátelskému upozornění. Vím, že vztahy vždycky nebyly úplně idylické, ale myslím, že to nebylo nic tak fatálního,“ řekl Herman.

Předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš novinářům řekl, že se nejdřív lekl a poté mu bylo Sobotky líto. Na facebookovém profilu hnutí už byla reakce pozitivnější. „Na rozdíl od pana prezidenta, my překlepy v dopise odpouštíme. ‚Brabenec‘ místo ‚Brabec‘ se v případě ministra životního prostředí tak trochu nabízel,“ stálo tam.

Jmenování vlády Bohuslava Sobotky. Na snímku si prezident Miloš Zeman připíjí s předsedy koaličních stran Sobotkou, Babišem a Bělobrádkem | Foto: ČTK

To senátor za ODS Jaroslav Kubera se v rozhovoru pro Český rozhlas vyjádřil ostřeji.

„Pokud jde o ty chyby, tak to si myslím, že je trapné, a podle mě prezident měl jmenovat podle toho papíru, to znamená, koho napsali na zdravotnictví, toho jim tam najmenovat, ať si to potom vyřídí. Jestli předseda vlády podepíše takovýto jednoduchý jednostránkový papír s tolika chybami, tak jsem zvědavý, jak bude podepisovat dokumenty, kde se nudou točit miliardy, když si to ani nepřečte,“ podotkl senátor.

Podle Kubery je však dobře, že země má po Rusnokově éře politickou vládu, která se odvíjí od sil ve sněmovně.

Prezident Zeman jmenoval koaliční vládu Bohuslava Sobotky

Číst článek

Na začátek nové politické etapy, byť z trochu jiného úhlu pohledu než Kubera, poukázal také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Očekáváme, že ty chyby, co byly v dopise, jsou jejími posledními chybami, že další nepřijdou, že bude skutečně konečně vládnout tak, jak chtěli voliči, když volili v předčasných volbách,“ řekl Kováčik k novému kabinetu.

Kromě nepříjemných poznámek dnes Zeman vládě také popřál hodně štěstí. „Jsem přesvědčen o tom, že tato koalice je v současné situaci jedině možná a přeji jí plný úspěch,“ řekl Zeman.

Politolog: Zeman je v defenzivě

Prezident dával v minulosti najevo nespokojenost se jmenováním některých ministrů. Podle politologa z Masarykovy univerzity v Brně Víta Hlouška je v tuto chvíli v defenzivě.

„To, že si užil drobné překlepy při jmenování vlády, to by si asi těžko osoba Miloše Zemana nechala ujít, ale vzpomeňte si na to, kolik lidí čekalo, jak bude intenzivně mluvit do schvalování ministrů, koho všeho bude blokovat, vetovat, nepodepisovat, oddalovat, a nakonec – přes některé silnější rétorické výroky – můžeme v podstatě sledovat určitou kapitulaci Miloše Zemana vůči návrhu Sobotkovy vlády,“ uvažoval Hloušek.

Jestli je to jenom „time-out“ podle něj ukáže až čas. „Ale momentálně to nevypadá, že by byl Miloš Zeman dalším, čtvrtým partnerem vládní koalice,“ dodal Hloušek.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme