Ze zámku v Doksech bude centrum kultury, nyní se v něm bourá

Centrum kultury a cestovního ruchu má vzniknout na Valdštejském zámku v Doksech na Českolipsku. Město získalo historickou budovu od Libereckého kraje do pronájmu na dvanáct let. Na zámku, který dřív využívalo zemědělské učiliště, už začaly první opravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Doksech prochází přestavbou na kulturní centrum

Zámek v Doksech prochází přestavbou na kulturní centrum | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Dohlížím hlavně na to, co se týče učňů. Demontují tu příčky a dává se to do původního stavu. Těch příček je tady opravdu velké množství, hlavně je to rozparcelované a dokonce i co se týče výšky podlah, ta neodpovídá skutečnosti, jak to bylo předtím,“ říká správce zámku Jaroslav Komžík.

Hodně práce čeká pracují v zámku s podlahou. „Tu budeme dávat do původního stavu. Bude se to dorovnávat, protože místy se dávaly dokonce betonové potěry na prkna," popisuje Komžík nešetrné zacházení v minulosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámek v Doksech navštívil Tomáš Mařas

Práce budou trvat ještě minimálně měsíc. „Odstraňují se ty největší příčky a zároveň se musí po těch příčkách ty otvory zadělat a opravit fabiony. Příčkami to ale nebude končit. Všechno se bude muset začistit, vymalovat a tyto úpravy čekají pochopitelně celý zámek,“ plánuje správce.

Druhé patro zámku bylo rozděleno mnoha příčkami. „Byly tady proto, aby se přepažil veliký prostor a mohl se vybudovat internát pro učně. De-facto malé pokojíčky pro ubytované," říká Renata Mauzerová, ředitelka městského kulturního střediska v Doksech.

Podle ní zámek má historickou hodnotu. „Je to ostatně kulturní památka a byla by veliká škoda, kdyby se na něj zapomnělo a kdyby zchátral bez odpovídajícího využití. Kultura a cestovní ruch mu ho můžou dát," myslí si Renata Mauzerová.

I přes veškerou snahu a probíhající práce radnice nepočítá, že by letos zámek jako centrum kultury zpřístupnila veřejnosti v letošním roce.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme