Pocházejí až z doby ledové. Nový Jičín upozorňuje na bludné balvany

Tisíce kilometrů spolu s pevninským ledovcem putovaly na sever Moravy bludné balvany. Několik se jich dostalo i do okolí Nového Jičína. Nově je připomíná netradiční informační panel v Janáčkových sadech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bludné balvany instalované v parku na výstavišti na Černé louce v Ostravě

Bludné balvany instalované v parku na výstavišti na Černé louce v Ostravě | Foto: Moravskoslezský kraj - Krajský úřad

„Jsou to horniny se zajímavým příběhem. Většinou si lidé myslí, že kámen je něco, co se nehýbe, co v čase setrvává pořád na stejném místě,“ vysvětluje Dalibor Kvita z občanského sdružení Hájenka, které se rozhodlo zmapovat cesty tamních bludných balvanů.

„Zrovna tady máme vzorky hornin, které zvládly „ušlapat“ pěkným pár tisíc kilometrů,“ přibližuje osud severomoravských "ledovcových tuláků".

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém informačním panelu, který v Novém Jičíně vysvětluje původ bludných balvanů, natáčela reportérka Petra Štrymplová

Netradiční informační panel je v parčíku u kostela Nejsvětější trojice nepřehlédnutelný. Tvoří ho půltunový monolit a deska, na níž jsou nalepené kameny. Říká se jim ledovcoví tuláci, protože na Moravu zabloudili v době ledové, ve starších čtvrtohorách.

„Jsou to převážně vyvřelé horniny, ale je tam i vzorek pískovce. Jsou to jedny z nejstarších hornin v Evropě, z období, kdy na souši ještě neexistoval život,“ popisuje infopanel Dalibor Kvita.

„Úplně dole je zase naopak jedna z nejmladších hornin, křížový baltský pazourek, který sem ten ledovec přivlekl taky,“ dodává.

Další, větší bludné balvany jsou pár kroků od nového panelu i v širším okolí, například v Rybím nebo v Sedlnici. Na jednom sedí i liška Bystrouška v podhradí Hukvald.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme