Premiér Sobotka uvedl do úřadů ministry životního prostředí, školství a kultury

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dnes do úřadů uvedl poslední tři ministry své vlády. Richarda Brabce na ministerstvo životního prostředí, Marcela Chládka na ministerstvo školství a Daniela Hermana na ministerstvo kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující ministr Tomáš Jan Podivínský (vlevo) vítá nového ministra životního prostředí Richarda Brabce

Odstupující ministr Tomáš Jan Podivínský (vlevo) vítá nového ministra životního prostředí Richarda Brabce | Zdroj: ČTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO byl do úřadu uveden jako první. Do programového prohlášení vlády chce prosadit třeba strategii pro zadržování vody v krajině. Představil i své další priority.

„Budou to oblasti, kde hrozí ztráty České republice. To jsou operační programy, respektive Operační program životní prostředí a věci s ním související, například regulace vodárenství,“ plánuje ministr Brabec.

Sobotka pak na krátkém brífinku s novináři řekl, že prioritou nového ministra má být také program Nová zelená úsporám nebo zlepšení prostředí v Moravskoslezském kraji.

Po desáté dorazil premiér na ministerstvo školství, které přebírá Marcel Chládek (ČSSD). Ten chce řešit třeba způsob jmenování profesorů, státní maturity nebo mistrovské zkoušky.

„Na učňovských oborech by se nekončilo maturitou, ale výučním listem. Po třech až čtyřech letech praxe by studenti získali mistrovskou zkoušku. Ta by je opravňovala ke vstupu na vysokou školu bakalářského zaměření,“ navrhuje ministr školství.

Čerpání z EU a zlepšení pověsti Česka jako potížisty, popsal své první úkoly ministr Brabec

Číst článek

Posledním ministrem, kterého Sobotka uvedl do fuknce byl nový ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ten chce zvýšit objem prostředků, které na kulturu jdou ze státního rozpočtu.

„Nechci kulturu redukovat pouze na hmotnou oblast. Ale musíme se pohybovat v rámci reálných možností. Dosáhnout jednoho procenta HDP na kulturu je velmi důležité, abychom se mohli pohybovat na evropském standardu,“ uvědomuje si Daniel Herman.

Sobotka na tiskové konferenci mimo jiné řekl, že by byl rád, kdyby se Hermanovi povedlo povznést prestiž resortu. Jednou z priorit ministerstva podle něj bude rekonstrukce Národního muzea.

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme