V Rakousku vyhlásili nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, sníh zasáhl i další země

Několik údolí v Rakousku je stále odříznutých od světa. Sněhová kalamita v Tyrolsku a Korutanech zablokovala příjezdové cesty a k zasypaným vesnicím se frézy jen tak nedostanou. Na horách navíc platí nejvyšší stupeň výstrahy před lavinami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdo má traktor, vyhrává, a v dvoumetrových závějích si může vyhrabat třeba i novou garáž.

Horst Regensberger si v boji se závějemi musí vystačit jen s lopatou. Je mu 75 let a prohazování chodníčku bere jako dvoufázový trénink, ráno a odpoledne. „Nádhera, už dlouho jsme neměli tolik sněhu,“ říká Horst se zářícím úsměvem.

Jeho nadšení ale ani zdaleka nesdílí manželé Schmidtovi, kteří přijeli z Německa a chtěli v Alpách strávit klidný zimní víkend.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rakousku natáčel zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Nevíme, jestli se dostaneme k našemu penzionu, jestli nebude zasněžený. Byli jsme připravení snad na všechno, vzali jsme si s sebou i brusle. Ale tahle kalamita, ta nás zaskočila,“ popisují manželé.

Naopak starousedlíci z okolí města Lienz, kde je sněhová kalamita nejhorší, berou situaci s klidem. Kdo mohl, nakoupil zásoby jídla i benzínu pro nouzový agregát. V odříznutých vesnicích lidé zase čekají na lepší počasí, aby pro ně v případě nouze mohl přiletět vrtulník.

Nebezpečné horské túry

Úřady důrazně varují všechny turisty, aby v žádném případě neodcházeli na horské túry.

Beatrix Herneggerové patří hotýlek vysoko ve svahu. Je zvyklá, že je tu občas odřízne sníh a mediálnímu povyku kolem kalamity se spíš usmívá. O čem ale nežertuje ani v nejmenším, jsou laviny.

„Vyrážet na túry je teď absolutně nemyslitelné. Jenže přesně to turisté udělají. Jen co přestane sněžit a vysvitne sluníčko, lidi vyrazí do hor. A právě tehdy bude lavinové nebezpečí nejvyšší,“ varuje Beatrix Herneggerová. Sněžit má na jihozápadě Rakouska s přestávkami až do pondělí.

Sníh trápí i další země

Velké množství sněhu komplikuje dopravu hned v několika evropských zemích. Maďarské úřady uzavřely z důvodu kalamitního stavu hraniční přechody mezi Slovenskem a Maďarskem pro vozidla nad 7,5 tuny. A kvůli ledovce mají tyto auta zakázáno vjíždět i do některých žup na jihozápadě země.

Obyvatelé Somersetu se obávají přílivové vlny, ta může povodňovou situaci ještě zhoršit

Číst článek

Na dálnici spojující Bělehrad se srbsko-maďarskou hranicí kvůli sněhu uvízla od pátku ve vozidlech více než tisícovka lidí.

Sněhová kalamita v sobotu opět trápila také sever Itálie. Jižnější italské oblasti zase bojují s dešti. Hladina vody v Benátkách stoupla o metr nad úroveň moře a záplavy potrápily i Římany. Pod vodou kvůli bouřkám jsou už několik dní i některá místa v jihozápadní Anglii.

Vojtěch Berger, Silvie Třeslínová, Michaela Vydrová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme