Před 25 lety byl v Česku naposledy vykonán trest smrti. Popraven byl pětinásobný vrah

Před 25 lety, 2. února 1989, byl vykonán poslední trest smrti na českém území. V pankrácké věznici popravili Vladimíra Lulka z Předměřic nad Labem. Od vzniku republiky v roce 1918 do zrušení absolutního trestu - nepočítaje oběti německé okupace - bylo v Československu popraveno přes 1200 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznice Praha Pankrác

Vazební věznice Praha Pankrác | Foto: Filip Jandourek

Většinu odsoudily po válce mimořádné lidové soudy jako nacistické zločince, zrádce a kolaboranty. Pětina absolutních trestů byla udělena z politických důvodů a 18 procent za kriminální činy, jako v případě Vladimíra Lulka.

Popravčí místnost v pankrácké věznici je velká asi 4x5 metrů. Na jedné stěně trčí ocelový kolík, na kterém je zavěšena oprátka. Pod ní je propadliště s poklopem, který se otevíral pákou z vedlejší místnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posledním trestu smrti natáčel redaktor Jaroslav Skalický

„Já si stále vybavuji první moment, kdy jsem Vladimíra Lulka uviděl. Bylo to torzo muže. Kvůli hladovce byl neskutečně vychrtlý,“ říká Jan Šulec, člen senátu Krajského soudu v Hradci Králové, který Lulka odsoudil k trestu smrti. „V hnědé umolousané vězeňské teplákové soupravě vypadal skutečně bědně,“ vzpomíná Šulec.

Lulkův soudní spis čítá necelých 400 stran. Usmrtil čtyři děti, manželku a pokusil se zabít sousedku.

„Krajský soud poukázal na surovost, brutalitu a zvrhlost, což vede k závěru o zvlášť zavrženíhodném způsobu provedení. Šlo o čin, který hluboce ovlivnil vědomí široké veřejnosti. Téměř půlka Předměřic byla nacpaná v jednací síni,“ popisuje Šulec, který zasedal v senátu spolu s dalšími čtyřmi lidmi:

„My jsme všichni měli pocit, že trest smrti je v tomto případě jediné a nejlepší řešení vůči společnosti, jak Vladimíra Lulka potrestat.“

Hned po samotové revoluci bylo jasné, že Československo trest smrti zruší. Zasazoval se o to i Václav Havel: „Trest smrti není řešením. Nezbaví nás ohrožení kriminalitou. Já jsem celoživotním a zásadním odpůrcem tohoto trestu.“

Federální shromáždění změnilo trestní zákon v květnu 1990.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme